Når de nye konsoller bliver lanceret op til jul i år, står nogen måske overfor det svære valg; skal jeg vælge PlayStation 5 eller Xbox Series X? Personligt har jeg ikke nogen favorit endnu, og jeg må også ærligt indrømme, at jeg ikke har en favorit når det kommer til de nuværende konsoller.

Det betyder dog ikke, at der ikke er forskel på spillemaskinerne fra henholdsvis Sony og Microsoft. For der er faktisk flere forskelle end bare design. Her vil jeg prøve at gøre dig klogere på forskellene mellem PlayStation 5 og Xbox Series X. På den måde får du forhåbentligt lidt lettere ved at vælge, når konsollerne rammer butikkerne.

Læs også: Xbox Series X – specifikationer, design og spil

Specifikationer på PlayStation 5 og Xbox Series X

I forhold til specifikationer, så er der meget lidt, der faktisk adskiller de to konsoller. Begge er mange gange kraftigere end deres forgængere, understøtter en opløsning op til 8K og en billedfrekvens på op til 120 billeder i sekundet. De bruger også begge den samme type 4K UHD Blu-ray, når vi snakker spil på disk. Så hvor skal vi finde forskellen, der tipper dit valg i den ene eller anden retning?

PlayStation 5Xbox Series X
Pris3000 – 3800 kroner (rygte)Endnu ukendt
ReleasedatoOp til jul 2020Op til jul 2020
Key ExclusivesSpider-Man: Miles Morales, Horizon II: Forbidden West, Gran Turismo 7Halo Infinite, Senua’s Saga: Hellblade 2
BagudkompatibilitetNæsten alle PlayStation 4-titlerAlle Xbox One-spil / udvalgte Xbox 360- og Xbox-spil
CPU8-core 3.5 GHz AMD Zen 28-core, 3.8 GHz AMD Zen 2
GPU10.3 teraflop AMD RDNA 212.0 teraflop AMD RDNA 2
RAM16 GB GDDR616 GB GDDR6
Lagerplads825 GB custom SSD1 TB custom NVMe SSD
OpløsningOp til 8KOp til 8K
BilledfrekvensOp til 120 fpsOp til 120 fps
Optisk drev4K UHD Blu-ray4K UHD Blu-ray

Hvis dit valg afhænger af specifikationer og ydeevne, så skal primært vi kigge på to ting: lagerplads og operativsystem. For selvom Xbox Series X på papiret er en anelse kraftigere end PlayStation 5 – omkring en 10-15 procent – så afhænger din oplevelse i høj grad af styresystemet.

Desværre har ingen af os endnu haft en hands-on-oplevelse med konsollerne, så det er svært at sige præcist, hvordan de vil adskille sig fra hinanden. Tager vi udgangspunkt i PlayStation 4 og Xbox One, er der den markante forskel, at PlayStation er langt mere spillekonsol. Xbox One bevæger sig hen imod at være et såkaldt entertainment system, hvor fokus er på at tilbyde de fleste former for underholdning i samme pakke. Den forskel tror jeg vi kommer til at få med videre til de nye konsoller.

Lagerpladsen kan være udslagsgivende

Lagerpladsen er for mig den udslagsgivende faktor. Jeg tænker ikke så meget på det faktum, at PlayStation 5 kommer med 175 GB mindre plads end Xbox Series X. For mig handler det om mulighederne for at udvide pladsen.

Læs også: Amazon har lækket prisen på PlayStation 5

Uanset hvilken konsol du er til, vil den interne lagerplads næppe være nok. Spil bliver kun større med tiden, og vi er allerede oppe i størrelser, der nærmer sig 200 GB. Derfor vil langt de fleste være tvunget til at udvide med ekstra harddiskplads – og det er her forskellen bliver tydelig.

Det er nemlig sådan, at du kan købe hvilken som helst SSD NVMe, og smide i PlayStation 5. Der skal ikke noget specielt til. Du kan bare slentre i Elgiganten, eller hvor du nu køber elektronik, og købe, hvad du har brug for. Historien er en anden med Xbox Series X. Her skal du nemlig købe et specialdesignet kort, hvis du vil udvide lagerpladsen på konsollen. Hvorfor er det et problem? Det kan det være af to årsager: For det første er du underlagt Microsofts nåde, når det kommer til mængden af GB, du kan udvide med. For det andet, har custom hardware en tendens til at være dyrere end såkaldt off the shelf(fra hylden, red.).

Designet på PlayStation 5 har delt vandende på internettet, hvor mange synes, den ligner et moden. Hvad synes du?

Hvilke spil foretrækker du?

Begge konsoller kommer selvfølgelig med en række spil, der er klar ved lancering. De fleste spil udkommer selvfølgelig til begge konsoller, men hver lejr har sine egne eksklusive titler. Derfor kan tungen på vægtskålen også være, hvilke spil du foretrækker.

Xbox har sine velkendte titler, som Forza-serien, Halo og Senua’s Saga. Hvis de spil er blandt dine favoritter, så giver det mening at vælge Xbox Series X. Det er dog værd at huske, at Microsoft som regel lancerer Xbox-titler til PC. På den måde behøver du ikke en Xbox for at spille dem – omend du nok skal have en relativt kraftig PC, hvis grafikken skal matche de kommende konsoller.

PlayStations eksklusive titler inkluderer Spider-Man: Miles Morales, Ratchet & Clank: Rift Apart og Horizon: Forbidden West. Personligt er jeg stor fan af det nuværende Spider-Man til PlayStation 4, der muligvis er det bedste superheltespil til dato. Dertil kommer PlayStation VR, hvortil Xbox ikke har en pendant. PlayStation har også en sammenfletning med PC.

Det hedder PlayStation Now, og lader dig spille en lang række PlayStation-titler på din PC. I modsætning til Xbox, hvor spillene skal installeres på din PC, streamer du blot med PlayStation Now. Det kræver altså ikke en kraftig gamer-PC, men blot en ordentlig internetforbindelse.

Bagudkompatibilitet

Det er et relativt svært ord, som har en kæmpe betydning for mange. Det handler i bund og grund om, hvilke ældre spil, du kan spille på de nye konsoller. Hvorfor er det interessant? Det er de fordi konsollerne ikke lanceres med 200 spilmuligheder. Derudover bliver dit yndlingsspil måske ikke udgivet til de nye konsoller.

Her har Xbox Series X en klar fordel. Den er nemlig kompatibel med alle Xbox One-spil, samt udvalgte Xbox 360- og Xbox-spil. Her har du altså masser at vælge i mellem fra første dag.

PlayStation 5 halter en anelse efter. Den er kun kompatibel med “næsten” alle PlayStation 4-titler. Hvad det helt præcist betyder, er jeg ikke klar over. Men det udelukker tilsyneladende PlayStation 3-, PlayStation 2- og PlayStation-spil.

Læs også: Her er designet på PlayStation 5 – og de fulde specifikationer

Xbox Series X (Foto: Xbox)
Xbox Series X er i en anden boldgade end PlayStation 5, når vi snakker design. (Foto: Xbox)

Abonnementer

Vi ved selvfølgelig ikke med sikkerhed, hvilke abonnementstjenester, der kommer til de nye konsoller. Vi kan dog godt sige, hvilke der med overvejende sandsynlighed kommer.

PlayStation 5 vil sandsynligvis få både PlayStation Plus og PlayStation Now. Begge tjenester vil højst sandsynligt tilbyde spil fra lanceringen, så du mere eller mindre bare kan slutte maskinen til og spille.

Xbox vil med garanti tilbyde Game Pass til Xbox Series X. Her vil du få adgang til et stort bibliotek af spil, og oveni hatten, bliver alle eksklusive titler tilgængelige ved lancering. Altså uden merpris. I min verden er det en bedre tjeneste end noget, PlayStation tilbyder – med det forbehold, at man gider de inkluderede spil.

Begge konsoller vil sandsynligvis også få adgang til tredjepartstjenesten, EA Access, der indeholder titler som FIFA, Madden og Battlefield.

PlayStation 5 Vs. Xbox Series X – Konklusionen

Begge konsoller har sine fordele og ulemper, i forhold til den anden. At Xbox Series X er kraftigere på papiret betyder ikke nødvendigvis bedre grafik. Det kræver blandt andet, at spiludviklere udnytter den tilgængelige ydeevne. Mit bud er, at du ikke vil opleve den store forskel, og slet ikke i starten.

Som det næsten altid har været, handler det om personlige præferencer. Hvilke spil er du mest til? Hvilken controller ligger bedst i din hånd? Hvad spiller dine venner på? Det er nok de tre spørgsmål, der kan afgøre, hvilken konsol du skal vælge.

Prismæssigt vil jeg vædde med, at PlayStation 5 og Xbox Series X kommer til at ligge i samme klasse. PlayStation tilbyder dog en billigere version uden optisk drev. Men derudover, bør det ikke være prisen, der er udslagsgivende for dit valg.

Tech Tossen Podcast Ep. 4 – PlayStation 5 Vs. Xbox Series X – Hvilken skal du vælge?

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments