Så skete det endeligt. FIFA-spillet blev til EA Sports FC 24, og med den store rebranding følger naturligtvis en masse store ændringer, ikke? Næh… Det er faktisk meget svært at få øje på nyhederne i FC 24 – udover de obligatoriske databaseopdateringer. Når det så er sagt, så er spillet stadigvæk fodboldentusiastens foretrukne spil. Og jeg har faktisk fundet et par nyheder, som klæder spillet. Velkommen til min anmeldelse af EA Sports FC 24.

Læs også: FIFA-duel: Harder vs. Eriksson

Fordele

  • Trænerkarrieren
  • Tactical View
  • Mere realistisk skudmekanisme

Ulemper

  • Der er sgu ikke meget nyt under solen
  • Volta?
  • Mænd og kvinder på samme hold?

Slut med FIFA, men ikke slut med FIFA

Den helt store nyhed i år er, at FIFA ikke længere lægger navn til EA Sports fodbold-flagskib. På vandrørene forlyder det, at Gianni Infantino og hans disciple har forlangt en astronomisk sum penge for at EA Sports kunne beholde rettighederne. På den anden side har FIFA ikke helt ønsket at trække sig, hvilket har resulteret i et samarbejde, hvor navnerettighederne er blevet inddraget, men ellers er alt ved det gamle. Så for at opsummere, er det slut med FIFA, men ikke slut med FIFA.

Kvinderne fylder mere i FC 24

Udover navneændringen, er den måske største nyhed i EA Sports FC 24, at de kvindelige foldboldspillere fylder mere. Dette er både på godt og ondt. Personligt følger jeg selv med, når kvindelandsholdet spiller – og jeg synes absolut det har været underholdende, med kvindernes VM i FIFA 23. Derfor har det bestemt også sin berettigelse, når spillerdatabasen udvides med kvindernes hold.

Problemet for mig opstår, når der ikke er en balance i tingene. Jeg synes det er uambitiøst, at man bare blander mænd og kvinder én-til-én. Det virker useriøst, når en spiller, som Adama Traoré har samme fysiske vurdering, som Sam Kerr. Helt ærligt EA Sports? Der må kunne findes en algoritme, hvor kvindernes forcer kommer til udtryk, uden at tingene bliver pinlige. I en perfekt verden, havde EA lavet en komplet database med kvindelige spillere, hvis vurdering stod i relief kvinde-til-kvinde. Jeg ville med garanti spille en karriere med et kvindehold på ligefod med herreholdene.

Men i FC 24 har EA valgt den nemme løsning, som er at blande det hele i Ultimate Team. Det fungerer sådan set fint. Men det er sgu igen uambitiøst.

FIFA Manager er tilbage

Nu har jeg skabt mig nok over EA’s sølle forsøg på at inkludere kvinderne i Ultimate Team. Så lad os snakke om noget, som virkeligt fungerer for mig – Trænerkarrieren!

Hvis du, som jeg, har spillet hver eneste FIFA-spil op igennem 90’erne og 00’erne, kan du måske huske det hedengangne FIFA Manager. Præmissen giver sig selv. Man er manager for sit foretrukne hold – lidt som i Football Manager, bare mindre avanceret. Man kunne så se kampene i 3D, og hvis du havde det pågældende FIFA Football, kunne du samle de to spil og spille dine kampe. Det var superfedt!

Det har vi fået tilbage i FC 24, med udvidelsen af trænerkarrieren. For udover at have den velkende mulighed for at spille, eller simulere, kampe, har vi nu ‘Tactical View’. Og Tactical View er simpelthen det bedste EA Sports er disket op med, siden FIFA Street.

Det kan brydes meget simpelt ned:
Træn dit hold, gør dine indkøb, sæt din taktik og se kampene fra sidelinjen – eller i Broadcast-view. Og så kan du selvfølgelig hoppe ind og overtage kampen, når dit Manchester United-hold er bagud 4-0 mod MK Dons.

Det er uden tvivl den tilføjelse til FC 24, jeg har mest optur over. Og hvis du primært spiller singleplayer, er det alle pengene værd.

Volta… Hvorfor?

Volta har været en uforklarlig spildel, siden man aflsuttede “Rejsen”. Det er en form for FIFA Street light, som aldrig rigtigt har fanget mig. Men der er angiveligt en fanbase, som retfærdiggør spiltypens videre eksistens. For den gængse fodboldfan er der dog ikke meget at komme efter. Det giver selvfølgelig en form for RPG-element til spillet. Men samme kan opnås ved at spille spillerkarrieren, som for mit vedkommende giver langt bedre mening.

Stod det til mig, så skrottede man Volta og erstattede det med Futsal eller anden form for indendørs-fodbold. Det skader selvfølgeligt ikke, at spiltypen er mulig. Men for mig gør den hverken til eller fra.

EA Sports FC 24 Ultimate Team

Ultimate Team er lidt som det plejer at være – dog med tilføjelsen af kvindelige spillerkort. Jeg har allerede delt mine betænkeligheder ved spildelen længere oppe i anmeldelsen. Så det vil jeg ikke gå mere i dybden med her. Til gengæld vil jeg pointere, at FC 24 Ultimate Team er stort set det samme, som det var i FIFA 23. Det er stadigvæk den sjoveste spildel for mig, fordi det til stadighed bringer tilfredsstillelsen ved at samle fodboldkort til fodboldspillet.

Selv efter så mange år mener jeg, at det er en genistreg at samle mekanismerne mellem traditionel kortsamling og interaktiv fodboldspil. Det eneste minus for mig er, at EA – som i mange af deres andre spil – lever højt på mikrotransaktioner. Det skaber en faldgrube for de børn og unge, som konkurrerer om at have de bedste kort.

Når det så er sagt, er Ultimate Team stadigvæk en genial spiltype, som fortjener stor ros.

Den endelige dom

Den endelige dom over EA Sports FC 24 er svær. Havde det heddet FIFA 24, ville det være lettere at afskrive spillet, som en bleg opdatering. Men i den nye rebranding finder vi både positiver og negativer. På den negative side har vi ting som, at EA har sløjfet walk-ins. Man har heller ikke formået at genopfinde fodboldspillets flagskib. Sidst men ikke mindst, er det uambitiøst at smide mænd og kvinder i samme gryde.

Læs også: Her er de bedste kvindelige spillere i FIFA 23

På den positive front har vi en langt bedre managerkarriere. Vi har en væsentligt bedre skudmekanisme, som straffer ringe skudforsøg, og så har vi Ultimate Team, som bare fungerer uden problemer. Jeg kunne godt have ønsket mig mere, men jeg stiller mig tilfreds og honorerer EA Sports FC 24 med 4 stjerner! Det er stadigvæk det bedste fodboldspil på markedet.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments