Krig og energikrise har været de helt store temaer i 2022, og det kommer klart til udtryk i danskernes Google-søgninger, viser den årlige opgørelse over højdespringerne i søgefeltet. Popkongen Tobias Rahim er årets mest googlede person, skriver Google i en pressemeddelelse.

Læs også: Anmeldelse: Google Pixel 7 Pro – Android-perfektion

Krig og energikrise – og konsekvenserne heraf – er kommet helt ind på livet af danskerne i løbet af 2022. Det viser den årlige opgørelse over højdespringere i danskernes Google-søgninger.

VM og Tour de France, som i år har haft en historisk start i København OG dansk vinder, topper ganske vist listen over de ord, som er steget mest. Men derudover er der i år en overvægt af ord, som relaterer sig til de mange store kriser, som dominerer samfundsdebatten.

På den generelle top-10 finder man således ord som ‘elpriser’, ‘Ukraine’, ‘klimaforandringer’ og ‘benzinpriser’, mens de mest stigende spørgsmål går på, hvorfor diesel er dyrere end benzin, hvornår strømmen er billigst, hvornår varmechecken kommer, samt hvem der kan få den. Udenfor top 10 ses også store stigninger i ord som ‘kredit’ og ‘kviklån’. Det står i klar kontrast til de foregående år, hvor danskerne satte verdensrekord i søgninger på blandt andet vinkøleskabe og terrassevarmere. Den slags ord styrtdykker i år.

Læs også: Malware udgiver sig for at være Google-software

Og der er en direkte sammenhæng mellem de store emner i samfundsdebatten og de ord, danskerne skriver i søgefeltet, siger Jesper Vangkilde, kommunikationschef for Google i Danmark. 

“Det er meget tydeligt, at de store verdenskriser og de økonomiske konsekvenser virkelig er kommet helt ind på livet af folk i år. Bekymringen – især for privatøkonomien – står meget klart at læse i danskernes søgninger. Der er simpelthen mere nervøsitet og mindre forbrugsfest over det end de foregående år,” siger Jesper Vangkilde.

Ingen over Tobias Rahim

De forskellige lister opgøres traditionelt ud fra de ord, der er steget mest, fordi det fortæller noget om året, der er gået. Men når det gælder personer, har Google i år lavet en ekstra liste over de personer med flest faktiske søgninger i Danmark i 2022. 

Her går prisen som mest googlede person til Tobias Rahim, der – udover at være en af Danmarks absolut største popstjerner – netop har udgivet en digtsamling. Foruden at være brandvarm i søgefeltet står han også bag tre af de 10 mest sete musikvideoer på YouTube i år, herunder nr. 1 på listen, ‘Mucki Bar‘. 

Foruden Tobias Rahim rummer top 10-listen over mest googlede personer også blandt andet realitystjernen Sidney Lee, hvis død fik Ekstra-Bladets hjemmeside til at gå ned, Tour de France-vinderen Jonas Vingegaard, tenniskometen Holger Rune og valgkampsfænomenet Alex Vanopslagh.

“Ikoner fra populærkulturen scorer ofte højt på listerne, men Tobias Rahims popularitet er alligevel bemærkelsesværdig. Det siger ikke så lidt, at han har fået flere søgninger end både en Tour de France-helt, Putin og statsministeren. Rahim er på rekordtid blevet en enorm kulturpersonlighed, som både rammer plet med sin musik og kan sætte en dagsorden i debatten,” siger Jesper Vangkilde.

Årets højdespringere på Google i 2022 – alle søgninger 

 1. VM
 2. Tour de France
 3. Elpriser
 4. Ukraine
 5. Sidney Lee
 6. Kandidattesten
 7. Klimaforandringer
 8. Meningsmåling
 9. Abekopper
 10. Benzinpriser

Årets højdespringere på Google i 2022 – spørgsmål

 1. Hvorfor er der krig i Ukraine?
 2. Hvorfor er diesel dyrere end benzin?
 3. Hvorfor angriber Rusland?
 4. Hvorfor virker MitId ikke?
 5. Hvorfor spiller Danmark med sørgebind?
 6. Varmecheck hvornår?
 7. Hvornår er strømmen billigst?
 8. Hvornår starede krigen i Ukraine?
 9. Hvem kan få varmecheck?
 10. Hvem vinder valget?

Årets højdespringere på Google i 2022 – tv og film

 1. Jeffrey Dahmer
 2. Herlufsholm
 3. Carmen Curlers
 4. Simon Spies
 5. Euphoria
 6. Stranger Things
 7. Speak No Evil
 8. Smile
 9. Uncharted
 10. Top Gun

Mest googlede personer i Danmark 2022

 1. Tobias Rahim
 2. Vladimir Putin
 3. Sidney Lee
 4. Johnny Depp
 5. Jonas Vingegaard
 6. Amber Heard
 7. Holger Rune
 8. Hugo Helmig
 9. Alex Vanopslagh
 10. Mette Frederiksen

Læs også: Her er danskernes hyppigste søgninger på Google i 2021

Fakta: Sådan laves listerne

 • Year in Search-listerne laves på baggrund af de søgeord, som har haft den største søgetilvækst i det forgangne år (dog med et vist minimum antal søgninger). 
 • Målt på ren volumen vil såkaldte navigationssøgninger som fx ‘Facebook’, ‘YouTube’, ‘BT’ og ‘EB’ osv. altid være de mest søgte, men de siger ikke noget om året, der er gået. Derfor laves Year in Search ud fra de søgeord, der er steget mest (trending).
 • Google har dog gjort en undtagelse i ovennævnte liste over de mest googlede personer målt på ren volumen.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments