Der er ingen tvivl om, at Sony laver nogle af de bedste skærme i verden. Producentens A9 Master Series leverer noget nær det bedste billede, jeg endnu har set på et 4K-TV. Det er selvfølgelig også OLED. Denne gang handler det dog om Sony XH95, der kan meget af det samme, som A9. Her bruger Sony bare et LCD-panel fremfor OLED. Spørgsmålet er bare, om LCD stadigvæk holder i 2021.
Læs også: Anmeldelse: Sony A9 MASTER Series
Design og kvalitet
Designmæssigt er Sony XH95 gråt. Og med det mener jeg ikke bare, at min testenhed har farven grå – jeg mener det er kedeligt. Men det er jo for fa’en også bare et TV. Det skal bare passe ind i de fleste stuer. Og det må man sige, at det gør.
En lille ting, som du enten vil synes er en genistreg eller voldsomt irriterende er, at Sony har lavet en form for hældning i hver side af bagpanelet. Det er ret smart, hvis du som jeg hænger dit TV på væggen. For det giver lidt lettere adgang til HDMI- og USB-porte. På den anden side er det ikke særligt kønt, hvis du foretrækker at have din fladskærm så tæt på væggen, som muligt. Det giver i hvert fald en illusion af, at designet er mere klodset, end det faktisk er.
Læs også: Xbox-app kommer måske til TV næste år
Selve konstruktionen er, for mig, en smule for plastik-agtig. Det hele giver sig og knager en smule, så man kan gå og blive nervøs for, om man nu har ødeslagt noget, hver gang man formaster sig til at skifte et kabel. Det er selvfølgelig mest et problem, hvis TV’et hænger på væggen.
Alt i alt, vil jeg tro, at Sony XH95 passer ind i 90 procent af alle danske hjem. Og det er vel egentlig det, TV-design handler om. Men inspirerende eller iøjefaldende er det ikke.
Billede
Billedet er flot. det er faktisk rigtig flot for et LCD. Og det er lidt humlen ved det hele. For selvom det er et godt billede for et LCD-panel, så er det stadig netop det – LCD. Det er der i og for sig ikke noget galt i. Der findes bare andre paneltyper, der tilbyder mere farvedybde for eksempel.
Når det så er sagt, så står jeg ved, at Sony XH95 leverer et rigtig godt billede. Derudover får du et hav af funktioner at lege med. De mest gængse er nok DolbyVision og HDR 10. Begge de to er, hvad man efterhånden vil kalde industristandarder, som findes i fjernsyn og skærme på tværs af producenter. Dertil kommer Sonys egne små billedbehandlingsfunktioner, som du har mulighed for at gøre brug af.
Læs også: Anmeldelse: Sony ZH8 – Næste generations TV
Mit råd er, at du skal lege lidt med det og finde ud af, hvad der fungerer for dig og dine øjne. Personligt er jeg ikke så stor tilhænger af HDR – jeg synes faktisk, at det er noget opreklameret bras. På den anden side har jeg forelsket mig lidt i denne her “Object-based Super Resolution”, som Sony kalder det. Så vidt jeg har forstået, handler det om, at Sony har en database med en fantasilliard billeder, som TV’et kan bruge til at øge skarphed på nogle objekter i billedet.
Personligt foretrækker jeg så skarpt et billede, som overhovedet muligt. Og så vil jeg gerne have min farvebalance ‘iskold’. Det er bestemt ikke interessant for alle. Derfor vil jeg igen råde dig til at lege lidt med indstillingerne.
Lyd
Hvis du går ud og køber et 65″-TV, som har en vejledende pris på 17.000 kroner, så køber du også et lydsystem, hvis du ikke har et i forvejen. Det kan selvfølgelig være, at dine højttalere fra Sonos eller Harman Kardon er i restordre, forsvundet i en sorteringsterminal eller på anden vis er forsinket. Derfor vender vi lige hurtigt lyden i Sony XH95.
Spøg til side, så er det absolut ingen katastrofe, hvis du ikke bruger eksterne højttalere med TV’et. TV-lyd vil næsten altid være fladt og kedeligt, for du kan altså ikke både få en tynd fladskærm og samtidig have en indbygget subwoofer. Når det så er sagt, så er lyd kommet langt i forhold til bare 5 år tilbage. I hvert fald, når vi snakker om små enheder, der skal levere stor lyd. Og det kommer naturligvis også TV-producenterne til gode.
Tilbage til Sony XH95.
Du vil med overvejende sandsynlighed finde det lige tilfredsstillende at se en eller anden Netflix-serie, hvor der bliver snakket meget eller en storladen actionfilm fra Michael Bay på TV’et.
Læs også: Anmeldelse: Harman Kardon Citation MultiBeam 700
Dialoglyd er noget af det, jeg døjer allermest med. Eller at finde balancen mellem klar dialog og special effects, der ikke blæser min hjerne ud. Enten er dialogen tilpas, men når der så kommer en eksplosion, vækker jeg hele kommunen. Eller også er lydniveauet ved eksempelvis eksplosioner tåleligt, men dialogen er for lav.
Her synes jeg, at Sony har fundet en god balance. Og det kræver ikke engang nogen speciel indsats fra min side. Der er selvfølgelig mulighed for at vælge den lydindstilling, som passer bedst til det, du ser. På samme måde som du kan vælge forskellige billedindstillinger. Men det kræver ikke, at du selv går ind og opretter en speciel indstilling – det kan jeg godt lide.
Fungerer også til musik
En ting er, at der er styr på niveauerne. Noget andet er, at Sony XH95 faktisk også leverer et lydbillede med både dybde og detalje. Jeg understreger lige en ekstra gang, at der ABSOLUT ikke er tale om HiFi-lyd! Men det er udmærket til radio/baggrundsstøj.
Når min kone – som er så teknologisk udfordret, at hun ikke kan finde ud af at bruge en af de mange højttalere i hjemmet – vælger at smække ham den irske trubadur, Ed Sheeran, op på TV’et, så er det ikke lydkvaliteten, der skærer i ørerne. Det betyder, at oplevelsen er endnu bedre med ordentlig musik.
Summa summarum er, at jeg til hver tid vil anbefale en fornuftig soundbar, som minimum. Men hvis du skal nøjes med TV-lyd, går du slet ikke galt i byen med Sony XH95.
Gaming
Hvis du går op i konsolspil – navnlig de nye konsoller, PlayStation 5 og Xbox Series X – kender du måske til udtryk som variabel opdateringsfrekvens og 4K@120 Hz. Kort sagt understøtter de nye konsoller UHD-opløsning med 120 billeder i sekundet. Men det er bare ikke alle TV, der gør det endnu. Og her kommer Sony XH95 desværre lidt til kort.
Du kan maksimalt spille i en opløsning, der hedder 4K – UHD – ved 60 Hz. Det er ingen katastrofe. For det fungerer helt fint. Og hvis du ligesom mange andre alligevel ikke kan få fingre i de nye konsoller, så er det slet ikke en faktor endnu. Når det så er sagt, kan TV’et ikke udnytte en del af konsollernes nye funktioner.
Læs også: Stor sammenligning: Xbox Series X Vs. Xbox Series S
Personligt har jeg det fint med de egenskaber, som Sony XH95 nu engang kommer med. Jeg spiller mest Xbox Series X, og synes ikke, at jeg som sådan mangler noget. Billedkvaliteten i sig selv er glimrende. Og hvis du er til HDR, så understøtter TV’et også det.
En ting du dog skal være særligt opmærksom på, er at benytte TV’ets “Spil”-indstilling. Benytter du en af de andre såkaldte ‘presets’, som “Biograf”, så får du det, man kalder ‘input lag’. I korte træk betyder det, at du vil opleve forsinkelse mellem controller og skærm. Det er bare ikke fedt.
Et mere håndgribeligt eksempel er, at du spiller et bilspil og skal dreje til højre. Du drejer på controlleren, men der går så lang tid før spillet reagerer, at din bil bare fortsætter ligeud. Derfor er det vigtigt, at du benytter spilindstillingen. På den måde løser du problemet helt.
Software og tilslutningsmuligheder
Noget jeg elsker ved Sonys TV er, at langt de fleste nye modeller kommer med Android TV og indbygget Chromecast. Det er for mig at se den absolut bedste TV-platform på markedet. Styresystemet er ikke eksklusiv til Sony, men det er stadig rart, at Sony benytter sig af det, i stedet for at forsøge sig med sit eget system.
Den indbyggede Chromecast gør også, at du har problemfri streaming via telefon eller tablet, uden at skulle have en Chromecast tilsluttet TV og strøm. Det lyder måske ikke af meget, men det er virkelig bekvemmeligt!
Der er selvfølgelig masser af tilslutningsmuligheder udover Google og Chromecast. Trådløst snakker vi WiFi, Bluetooth 4.2, Apple AirPlay og Apple HomeKit. Med kabel snakker vi fire HDMI-indgange, hvoraf den ene er din Audio Return Channel (ARC/eARC). Denne bruges eksempelvis til ekstern lyd fra TV’et til et surroundsystem. Derudover har Sony XH95 to USB-porte i siden. Disse kan blandt andet bruges til at afspille indhold fra en USB-stick.
TIP:
Hvis du har en Chromecast og tænker, at du lige kunne være smart og bruge den ene USB-port til strøm, så lad lige være med det, ikk’? Det kan nemlig godt fungere, men du risikerer at brænde porten af. Så brug strøm fra en stikkontakt.
Den endelige dom
Sony XH95 er et fint TV, som dækker langt de fleste behov. Billedet er fint, lyden er god og softwaren er fremragende. Alligevel er det ikke en vinder for mig. Inden jeg kaster mig ud i negativerne, skal det understreges, at TV’et er fra sidste år – og der er sket meget siden.
Men måske netop derfor har jeg det svært med prissætningen. Jeg kunne forstå, hvis der var tale om et premium produkt – lidt som Sony A9, der kommer med et vildt fedt design. Men XH95 er bare lidt kedelig. Derudover virker det ikke særligt solidt bygget, når alle plastikdele – og dem er der mange af – knager som ryggen på min gamle bedstefar.
Læs også: Sony giver 10 gratis PlayStation-spil dette forår
Jeg føler at Sony kan gøre, og tidligere har gjort, det bedre. Den vejledende pris på producentens egen hjemmeside er i øvrigt 17.000 for den 65″-model, jeg har testet. Hvis du googler lidt, vil du dog se, at blandt andre Elgiganten er lidt mere realistiske – her koster TV’et 9.999 kroner, hvilket er en langt bedre pris, som nok havde givet en halv stjerne mere… Hvis det altså var Sonys vejledende pris.
Kigger man på nogle af de andre producenter, kan du sagtens finde fornuftige 4K-fjernsyn til den halve pris. Og her snakker vi også Android TV, fint billede og størrelser fra 55″ og op.
Jeg føler, at Sony XH95 står meget svagere end konkurrenterne, og havde det ikke været for prisen, var karakteren også bedre – 3½ stjerner!