Harman Kardon Citation MultiBeam 700 er en multifunktionel soundbar, der leverer klar og medrivende lyd til dine film og TV-serier. MultiBeam-teknologien er designet til at levere surround-lyd, uden andre højttalere end selve soundbaren. Hvordan det fungerer, og om Citation MultiBeam 700 også er prisen værd, skal jeg forsøge at gøre dig lidt klogere på her.

Fordele
  • Klar lyd med rigtig god bas
  • Farveskærm med touch
  • Kompakt
  • Rigtig god til film og serier
  • Nem opsætning
Ulemper
  • MultiBeam stiller store krav til placering, lokale og møblement
  • Mærkbar forsinkelse ved videospil
  • ‘Kun’ Bluetooth 4.3

Læs også: Anmeldelse: JBL Link Music – Godt alternativ til Google

Design

Harman Kardon Citation MultiBeam 700 er en kompakt soundbar, der ‘kun’ måler 79 centimeter i længden. Dermed fylder den ikke voldsomt meget, og passer pænt ind i et lille til mellemstort rum. På toppen finder du en farveskærm med touch, hvorfra du kan styre indstillinger, lyd, opsætning, inputsignal og meget mere. Touchskærmen er en detalje, som jeg personligt synes er vildt fed – og som lige giver hele udseendet og funktionaliteten et et ekstra præg af “premium”.

Jeg er vild med touchskærmen på toppen af Harman Kardon Citation MultiBeam 700. (Foto: Tech Tossen)

Mit eksemplar er sort, hvilket passer til det meste elektronik. Er du mere til lysere farver, fås den også i grå. Under det sorte betræk gemmer der sig 5 x 50 mm basenheder – som egentlig er mere allround enheder, der dækker et bredere frekvensspektrum og ikke bare bas. I hver ende af soundbaren sidder en 25 mm diskantenhed, som er vinklet skråt. Det er disse, der blandt andet skal levere MultiBeam surround, men det kommer vi til.

Alt i alt er Harman Kardon Citation MultiBeam 700 en rigtig lækker soundbar at se på. Hvis jeg skulle give en smule kritik, er det, at den er lidt for klodset til min smag. Jeg kan godt lide de mere aflange og tynde modeller, hvor denne er lidt mere kompakt og bastant. Men det er en mindre detalje, som sikkert ikke vil genere langt de fleste.

Soundbaren er relativt afdæmpet i farven. (Fotro: Tech Tossen)

Opsætning og tilslutning

Harman Kardon Citation MultiBeam 700 fungerer glimrende alene, men kan også fungere som basen i et større, trådløst setup med andre enheder i serien. Hvis du vil have mere bas, køber du en subwoofer, og hvis du vil have ægte surround, køber du surroundhøjttalere, som alle kobles trådløst til soundbaren. Den opsætning vil jeg ikke gå i dybden med endnu, da jeg stadig venter på de andre enheder fra Harman Kardon.

Harman Kardon Citation MultiBeam 700 kan tilsluttes dit fjernsyn via HDMI, AUX eller optisk kabel. I Mit tilfælde har jeg brugt HDMI i mit TV’s HDMI eARC(Audio Return Channel), for at få samlet enhedskontrol – det betyder, at soundbaren tænder og slukker med mit TV, og lydstyrken kan justeres fra TV’ets fjernbetjening.

Læs også: Anmeldelse: JBL LIVE 300TWS – Suveræn lyd til prisen

Selve opsætningen foregår via Google Home-app’en. Her sætter du soundbaren op med WiFi og kalibrerer MultiBeam-surround-lyden. Det er også her, at du indstiller Google Assistent. Det er meget ‘trin-for-trin’, hvor app’en fortæller nøjagtigt, hvad du skal gøre.

I forhold til opsætningen med dit TV, er det en smulle individuelt, alt efter producent. Langt de fleste nyere fjernsyn vil selv registrere soundbaren, hvis den tilsluttes ARC eller eARC. Er dette ikke tilfældet, skal du ind i TV’ets lydindstillinger og manuelt vælge, hvilken lydudgang, du vil bruge. Dette gælder også, hvis du tilslutter soundbaren via optisk kabel eller AUX.

Harman Kardon Citation MultiBeam 700 har AUX IN, OPTICAL IN og HDMI IN. (Foto: Tech Tossen)

Funktioner og indstillingsmuligheder

Harman Kardon Citation MultiBeam 700 kommer med indbygget Google Assistent og Chromecast. Derudover understøtter soundbaren Apple AirPlay, så uanset hvilken mobil enhed, du har, har du mulighed for at streame lyd fra den. Det betyder også, at du kan streame lyd fra alle de gængse streamingtjenester, såsom Tidal, Spotify og Deezer. Selv bruger jeg Tidal, som har mulighed for at streame musik helt op i Master-kvalitet. Bruger du samme tjeneste, skal du være opmærksom på, at soundbaren maksimalt understøtter HiFi-kvalitet.

Bruger du Google Assistent, er det herhjemme kun muligt at afspille via YouTube Music eller Spotify – du kan altså kun bede Google Assistent om at afspille et specifikt nummer, hvis du benytter dig af en af de to tjenester.

Du har selvfølgelig også mulighede for at koble op via Bluetooth, hvilket kan vælges fra skærmen eller fjernbetjeningen. (Foto: Tech Tossen)

Så snart du afspiller noget som helst fra Harman Kardon Citation MultiBeam 700, har du mulighed for at vælge blandt en række ‘presets’. Her har Harman været behjælpelige med det, de synes er de bedste indstillinger til blandt andet film, musik, spil og nyheder. Du har selvfølgelig mulighed for at justere lyden lidt mere ved at skrue op og ned for basnivauet. Det samme gælder surroundnivauet, selvom jeg ikke helt føler, at forskellen er overvældende.

En sidste interessant funktion, er Nat-indstillingen. Den bliver dine naboer glade for, hvis du bor i en etageopgang. Herhjemme bruger vi den når børnene sover. Hvad den egentlig gør er, at den udligner niveauforskelle i lyd. På den måde virker eksempelvis eksplosioner ikke så voldsomme og høje. Det koster selvfølgelig en anelse på lyden, men det er rart stadig at kunne se en god film, med ordentlig lyd, klokken 23 om aftenen – uden at genere naboer og børn.

Harman Kardon Citation MultiBeam 700 kommer med en række forudinstallerede indstillinger. (Foto: Tech Tossen)

Lydkvalitet – Musik

Under hele min testperiode, har Harman Kardon Citation MultiBeam 700 været min primære kilde til lyd i hjemmet. Tidligere brugte jeg Sonos Beam, som vel et eller andet sted er Sonos’ svar på en kompakt soundbar. Og jeg må bare konstatere, at lyden er mærkbart bedre i Harman Kardons soundbar.

Forst og fremmest er der langt mere af alting til stede uanset lydniveau. På andre soundbarer – uden subwoofer – forsvinder bassen tit, hvis du skruer for højt op for lyden. Det gør den ikke her. Til gengæld har de forskellige basfrekvenser hver deres plads i lydbilledet, hvor de både kan høres og mærkes. Det er lidt svært at forklare.

Læs også: Anmeldelse: JBL Club One – Uforløst potentiale

Den ene bastone skinner lige så klart igennem som den anden, men de lyder anderledes fra hinanden på en god måde. Derudover er vibrationerne tydelige, men også differentieret fra hinanden. Det minder lidt om oplevelsen fra en dedikeret subwoofer eller basenhed – bare i mindre skala. Det er virkelig imponerende fra så kompakt en soundbar, og det er noget alle entusiaster bør opleve.

Nok om bas. Mellem- og diskanttoner kommer ligeså klart igennem, uanset lydniveau. Du skal helt op på 100 procent lydstyrke, før du aner en smule forvrængning af lyden. Og den lydstyrke vil du næppe benytte daglig – den er forbeholdt fester, hvor promillen begynder at diktere. Så det er i mine øjne ikke et problem. Desuden er forvrængningen så lav, at det faktisk er til at leve med.

De lysere toner virker perfekt afstemt med de dybere toner, så selvom du kan mærke den overraskende kraftfulde bas, kan du stadig sortere i lydbilledet, og høre detaljer som et plekter, der rasper mod guitarstrenge. Med fare for at gentage mig selv, så er det virkelig en imponerende lydoplevelse, når man tænker på soundbarens størrelse.

Lydkvalitet – Film og serier

Film og serier er naturligvis en helt anden boldgade end musik. Derfor er der heller ingen garantier for god lyd til dine film, selvom en soundbar leverer god lyd til din musik. Heldigvis er Harman Kardon Citation MultiBeam 700 også stærk her. Jeg har brugt soundbaren med et ganske glimrende Sony-TV, der i sig selv kommer med helt fin TV-lyd. Men ‘oh boy’, hvor er forskellen bare til at tage og føle på.

Jeg er lidt en nørdet ‘sucker’ for Marvel- og Star Wars-universet, hvilket bestemt kommer mig til gode, når der skal anmeldes lyd og billede. For hvis nogen filmserie i historien har været garant for vilde special effects og storladne soundtracks, så er det de to førnævnte.

Læs også: Anmeldelse: Sony ZH8 – Næste generations TV

Alt du skal bruge for at have den perfekte fredag aften, er et 4K-TV, et abonnement til Disney+ og så Harman Kardon Citation MultiBeam 700. Sekvenser, som det afsluttende slag i Avengers Endgame, bliver virkelig voldsomme. Og hvis du har fået sat MultiBeam og surround rigtigt op, er indlevelsen total. Alt fra eksplosioner i baggrunden til skrig fra siderne og den primære dialog lige foran dig, lyder pludselig som om, at det er midt i din stue – eller hvor du nu ser film.

Men selv med et mere neutralt setup, hvor du ikke benytter dig af surround fra soundbaren, bliver oplevelsen forstærket. På trods af, at du måske ikke har surround, har du stadig en væsentligt klarere lyd, samt en større dynamik i soundtracket, end du nogensinde kan få fra TV’ets indbyggede højttalere.

Fjernbetjeningen til soundbaren kan blandt andet bruges til at skifte inputkilde. (Foto: Tech Tossen)

Lydkvalitet – Spil

Lydkvaliteten fra Harman Kardon Citation MultiBeam 700 er også glimrende til spil – hvis vi kigger på lyden isoleret set. Der er selvfølgelig mange faktorer, der spiller ind. Blandt andet valg af spillekonsol og indstillingerne i den valgte spillekonsols system.

Desværre synes jeg, at soundbaren er ret svær at indstille ordentligt, i forhold til forsinkelse, når jeg spiller videospil. Det er et problem, jeg overhovedet ikke oplever ved film og TV.

Læs også: Anmeldelse: Sony A9 MASTER Series

Harman Kardon Citation MultiBeam 700 har en indbygget indstilling til ‘Lip Sync’, hvor du manuelt kan gå ind og ændre på forsinkelsen. Det hjælper langt henad vejen, men bliver aldrig perfekt. Det kan godt være et problem, hvis du spiller skydespil online, hvor du hører fjenden komme for sent. I andre tilfælde er det blot irriterende, som når hjulspin først starter et sekund efter du er kørt afsted i et bilspil.

Værst er det dog, hvis du spiller spil, hvor lyd og billede har en direkte indflydelse på dit gameplay – her tænker jeg Rock Band eller dansespil, hvor du skal ‘time’ tryk og bevægelser med musikken. Disse spil er direkte umulige at spille, samtidigt med, at du får lyd fra soundbaren. Det er lidt ærgerligt, men ikke et større problem, hvis du alligevel ikke er til videospil på dit TV.

Selvom du kan indstille lyd-forsinkelse, egner Harman Kardon Citation MultiBeam 700 sig ikke 100 procent til gaming. (Foto: Tech Tossen)

MultiBeam & Surround

Harman Kardon Citation MultiBeam 700 kan levere en rigtig habil surroundoplevelse uden surroundhøjttalere. Dette sker takket være Harmans MultiBeam-teknologi, hvor lyden rikochetterer via rummets vægge, for til sidst at lande bag dig og emulere surround. Jeg kan allerede nu sige, at teknologien halter, hvis rummet er for stort eller du har for mange møbler.

Det er den skrå enhed i siden, der skal levere MultiBeam-surround. (Foto: Tech Tossen)

Min stue er en del af et åbent rum, hvor vi også har køkken og spisestue. Det betyder, at soundbaren har relativt kort til den ene væg, mens den har rigtig langt til den anden. Derudover ynder min kone at tapetsere hjemmet med alskens flora, hvor nogle af planterne naturligvis skal pynte ved siden af TV’et og dermed også soundbaren.

Det er bare et ‘no-go’, hvis du skal have det optimale ud af MultiBeam-teknologien.

I mindre, gerne mere kvadratiske rum, virker MultiBeam til gengæld voldsomt godt. Hvis jeg ikke var klar over, hvordan teknologien virker, ville jeg have svoret, at der også var højttalere bag mig. Her får du virkelig en alt i en løsning.

Så inden du køber, skal du gøre dig nogle tanker om rummets størrelse – og om du har møbler, der kan være en eventuel hindring.

Fundamentet til dit surround-system

Hvis du har en kæmpestor stue, hvor du skal have et velspillende surround-anlæg, ville du måske ikke nøjes med en soundbar uanset. Her er Harman Kardon Citation MultiBeam 700 dog stadigvæk værd at overveje. Citation serien kan nemlig – lidt ligesom Sonos – bygges op, som du ønsker.

Harman Kardon har lanceret en lang række enheder i serien, der spænder fra et par tusinde kroner til omkring 20.000 kroner. Alt sammen interagerer trådløst med hinanden, og din soundbar fungerer som limen der holder det hele sammen. Har du soundbaren, er det simpelt at parre den med en eventuel subwoofer for mere bas, eller et par surroundhøjttalere for ægte surroundlyd.

Harman Kardon Citation MultiBeam 700 specifikationer

Transducer:2 x 25 mm diskant, 5 x 50 mm bas
Udgangseffekt:210W RMS
Signal til støj-forhold:>80 dB
Mål:790 x 65 x 130 mm
Vægt:3,7 kg
Strømforbrug i dvaletilstand: <2W
Bluetooth:4.3
WiFi:802.11 a/b/g/n/ac (2,4GHz/5GHz)
Vejledende pris:3.999 kroner

Den endelige dom

Er soundbaren helt perfekt? Muligvis ikke. Jeg ville eksempelvis gerne have set nyere Bluetooth-standard end blot 4.3. Jeg kunne også godt tænke mig, at den var mere videospilvenlig og så er jeg lidt ærgerlig over, at MultiBeam ikke virker optimalt i min stue. Når det så er sagt, så kan du bare ikke nå hele vejen rundt med alle produkter.

Jeg synes dog alligevel, at Harman Kardon Citation MultiBeam 700 gør et utroligt godt job. Den passer perfekt i små og mellemstore rum, hvilket gør den ideel til et hobbyrum eller måske en studiebolig. Jeg synes også, du får voldsomt god lyd til prisen. Og så har den små detaljer, som bare gør selve højttaleren lidt federe og lidt dyrere at se på – primært farveskærmen.

Det er med længder min foretrukne soundbar, hvorfor den scorer 4½ stjerner!

Harman Kardon scorer 4½ stjerner i min anmeldelse for et produkt, jeg bliver rigtig ked af at levere tilbage. (Foto: Tech Tossen)
OVERBLIK OVER ANMELDELSER
Design
Funktioner
Lyd - Musik
Lyd - Film
Lyd - Spil
Surround
Tidligere artikelOnePlus 9 lanceres den 23. marts
Næste artikelWatch Dogs: Legion multiplayer på PC udskudt
Robin Eggert
Robin har flere års erfaring fra forskellige danske og internationale tech-medier. I første omgang var ekspertområderne mobiltelefoner, hovedtelefoner og elektronik, der falder ind under transportabel forbrugerelektronik. I dag har Robin blandt andet kastet sin kærlighed over gaming, men følger i bund og grund al forbrugerelektronik - fra smartphones og tablets til el-løbehjul og smart-home-gardiner.
anmeldelse-harman-kardon-citation-multibeam-700Jeg synes ikke rigtigt, at Harman Kardon Citation MultiBeam 700 mangler noget. Der er selvfølgelig et par småting, som kan gøres bedre. Men også en masse, der bare fungerer perfekt. Alt i alt er vi så tæt på topkarakter, som vi kan komme
Subscribe
Notify of
guest

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mads Bichel Fich
Mads Bichel Fich
3 years ago

Tak for fin anmeldelse. Jeg har en plan om at have soundbar inde i et tvmøbel med højtslerstof som låge. Jeg tænker at multibeam delen ikke rigtig giver mening i sådan et tilfælde så? Og kan man helt slå multibeam fra? Eller vil du hellere anbefale en anden soundbar? Har idag en Sonos beam, men er træt af den ikke kan indgå i Google højtaler grupper.

Jesper
Jesper
2 years ago

Hej Robin / TechTossen,

Tak for en fin anmeldelse. Når man nu netop har såden en åben stue / køkken som du beskriver ovenfor, og med meget ulig afstand til væg i begge sider og lidt store glasruder – og tilmed både lysestager, coffee table books etc. på selve tv-møblet. Er HK Multibeam 700 så helt udelukket – eller mener Du fortsat man kan få god glæde af lyden..?

For designmæssigt er den stadig no. 1 hvis det også skal se pænt ud.

Tak for alt hjælp og input.

Arne Pedersen
Arne Pedersen
1 year ago

Fin anmeldelse.
Vi har lige købt Soundbar 700 samt Harman Kardon Citation Subwoofer. Nu er det sådan at vores Tv står på et TV møbel, og derfor er der ikke plads til den foran.
Vi har prøvet at løfte den lige bag ved Tv’et i toppen så den netop dækkes og ikke kan ses forfra.
Vi synes ikke lyden ændrer sig. i øvrigt fantastisk lyd. Kan sættes på vægen med de medfølgende beslag.Er det en opstilling du kan anbefale?

Arne Pedersen
Arne Pedersen
1 year ago
Reply to  Robin Eggert

Tak for dit svar. Jeg har to problemer Lyden fra TV starter først efter ca. 10 til 15 sek. og ind imellem kommer den ikke. Og hvis jeg vil høre musik fra min iphone fra Yousee så er lyden tårnhøj. Den brager ud i stuen. Jeg må skrue næsten helt ned på Iphonen, hvis jeg skruer bar lidt op brager den igen højt. Jeg havde før to citizen fra Harmon. Men de fungerede helt normalt med min Iphone. Vil du anbefale jeg sletter alt i Google Home og starter forfra? Og har du, eller andre en opsætningsvejledning der er mere… Read more »