Teknologien indenfor TV er nok blandt de teknologier, der flytter sig mest pludseligt. Med det mener jeg, at vi stort set fra den ene dag til den anden har lavet springet fra HD-ready til FullHD. Det samme gælder fra FullHD til 4K. Vi er nu nået til et punkt, hvor 4K-TV efterhånden kan fås til så lave priser, at man kan kalde dem ‘hvermandseje’. Det betyder også, at producenterne er klar med næste generations skærme til de såkaldte ‘first movers’ – altså dem, der gerne vil være først med den nyeste teknologi. Sådan et TV er Sony ZH8, og jeg har fået lov til at teste det.

Læs også: Anmeldelse: Sony Xperia 5 II – Sonys bedste smartphone

Fordele
 • Nyeste skærmteknologi
 • Klar til de nye konsoller
 • 8K
 • 4K @ 120 Hz
 • Fremragende lyd
 • Sublim billedkvalitet
 • Android TV
 • Nem opsætning
 • Fremtidssikret
Ulemper
 • En kampvægt på 49,9 kg (Vejer 64 kg i kassen)
 • Kun én dedikeret 8K-port

Jeg kan godt se, at jeg lister RIGTIG mange fordele ved Sony ZH8. Men det er også et premium-produkt, som de fleste af os næppe går ud og køber. Dels fordi der endnu ikke er det store behov for 8K og dels fordi, at det mindste TV i serien koster 56.000 kroner. Jeg har med vilje ikke medregnet prisen i min bedømmelse, da man nu engang bare betaler mere, hvis man skal være først med den nyeste teknologi. Lad os komme i gang med selve anmeldelsen:

Sony ZH8 med fod/fødder monteret i siderne. (Foto: Sony)

Design

Jeg synes, at designet på Sony ZH8 er meget standard for et fjernsyn. Umiddelbart er rammen ikke super tynd, og der er altså noget kant rundt om skærmen. Når det så er sagt, så har jeg haft modellen på 75″ til test, og det er en stor krabat. Den store skærm betyder, at du ikke lægger lige så meget mærke til rammen, som du ville på et 55″-TV.

Læs også: Anmeldelse: Microsoft Surface Studio 2

Den største fordel i designet er for mig, at foden kan monteres to steder – Helt ude i siderne, eller længere mod midten. Det er ret smart, da det tunge TV ikke bare sådan lige er til at vægmontere. Dertil kommer, at Sony ZH8 måler cirka 170 cm i bredden, og jeg kender ikke mange, der har et TV-møbel på 170 cm. Dermed bliver det lidt lettere at have stående, når TV’ets fødder er tættere på hinanden, så du kan nøjes med et mindre møbel.

Ellers synes jeg ikke, der er så meget at sige om designet. Det er et flot TV – men primært på grund af den store 8K-skærm.

Sony ZH8 med fod/fødder mere centralt monteret. (Foto: Sony)

Indledende opsætning

Da jeg fik dette TV ind ad døren tænkte jeg, at det skulle vi være to til at sætte op. Og du kan ikke sætte det fysisk op alene – det er helt umuligt. Jeg valgte at placere det på fod, fordi jeg simpelthen ikke stolede nok på min gipsvæg.

Da jeg tændte TV’et for første gang, skete der faktisk det, at jeg blev en anelse svimmel af Sonys introsekvens. Jeg kom fra et 55″ LG fra første generation af 4K, så Sony ZH8 var selvsagt meget skarpere og langt mere flydende i billedet – det skulle øjnene lige vænne sig til.

Læs også: Anmeldelse: Sony WH-1000XM4 – Det findes ikke bedre

Efter introsekvensen skal du opsætte Android TV. Det foregår nærmest på samme måde, som du kender det fra telefoner, computere og lignende enheder. Så der er ingen grund til at gå i dybden med det. Når du så er ‘inde’ i TV’et, er næste skridt, at sikre dig, at du har opdateret til seneste software. Sony ZH8 tjekker selv for opdateringer, men det er alligevel en god idé at foretage en manuel søgning.

Derfra er du rimeligt ‘good to go’. TV’et kommer med en række forudinstallerede apps, såsom Netflix – resten kan du finde i Googles Play Butik.

Hvis du skal udnytte TV’ets potentiale, er det vigtigt at indstille signalformatet korrekt. (Foto: Tech Tossen)

Brugerflade

Brugerfladen er Googles Android TV. Og det holder 100 procent, at alt er samlet i TV’et. Jeg gider absolut ikke have et virvar af bokse og chromecast tilsluttet, hvis jeg kan blive fri. Og det kan jeg med Android TV. Systemet fungerer meget bedre end Apple TV, som jeg har tilsluttet mit gamle TV. Du har alt hvad du skal bruge lige ved hånden, og det er let at navigere rundt i og personliggøre.

Jeg er dog stødt på et par småproblemer. Blandt andet frøs TV’et lidt for ofte for mig og Google Assistent svarede igen. Med andre ord, der mangler stadig en smule finpudsning. Men det fungerer problemfrit 95 procent af tiden – og det kan jeg sagtens leve med.

Sony ZH8 kommer med masser af indgange – desværre kun en enkelt dedikeret (K-HDMI-port. (Foto: Tech Tossen)

Indgange

Det er meget fint med Android TV og streamingtjenester. Men du vil selvfølgelig gerne bruge Sony ZH8 med andre enheder, blandt andet BluRay-afspiller, hjemmebiograf og spillekonsoller. Derfor gennemgår vi her de forskellige indgange, TV’et har.

På siden finder du indgange til video og hovedtelefoner, 2 USB-indgange og HDMI 1. Det er rimeligt standard for et smart-TV, og gør det let tilgængeligt at skifte midlertidige HDMI-enheder eller se indhold direkte fra en ekstern harddisk.

På bagsiden finder du først en lidt kraftigere USB-indgang, HDMI 2 og HDMI3, som også fungerer som eARC/ARC. I næste gruppe har vi en RS-232C-indgang, optisk lydudgang og en ethernet port. Det næste, du kommer til, er antennestikket, hvis du har behov for det. Og som den allersidste port finder du HDMI 4, som nok er TV’ets mest interessante. Det er nemlig den eneste, der understøtter 8K og 4K ved 120 Hz – Det er altså her du skal ind, hvis du har en PlayStation 5 eller Xbox Series X/S.

Læs også: Xiaomi lancerer billig 8K TV-boks i Kina

En fed ekstra detalje ved dette TV er, at ved siden af HDMI 4 sidder der en Center Speaker In. Her kan du tilslutte TV’et til dit eksisterende lydsystem og bruge det som centerhøjttaler. Sony ZH8 har fremragende lyd, så du kan roligt benytte dig af muligheden.

Du har altså masser af indgange at benytte dig af – om end der kun er en enkelt dedikeret 8K-HDMI, som samtidigt også er den eneste, der tilbyder 4K ved 120 Hz.

Indstilling af billed

Du vil nok få behov for at indstille billedet manuelt til de enkelte indgange. Sony ZH8 leverer glimrende billede som standard, men du kan altid få det lidt mere, som du gerne vil have det.

Det er svært at sige, hvad der er rigtigt og forkert, for det handler rigtig meget om dine personlige præferencer. Jeg benytter mig primært af Biograf-, Spil- og Sport-tilstandene med enkelte tweaks – alt efter, hvad jeg bruger TV’et til.

En af de ting jeg slår fra er Sonys ‘Motionflow’-funktion, som emulerer en højere opdateringsfrekvens. Det er ikke en dårlig funktion, den fungerer faktisk rigtig godt. Derfor kan billedet hurtigt få den der ‘sæbeopera’-effekt. Nogle mennesker elsker det, andre hader det – selv er jeg et sted midt imellem. Men jeg slukker den.

En anden ting, jeg fifler lidt med, er ‘Klarhed’-indstillingerne. Jeg kan ikke give et konkret bud på, hvad den rigtige indstilling er, fordi det igen er så individuelt. Selv kan jeg godt lide et knivskarpt billede, men for nogle kan det blive en tand for skarp. Derfor vil jeg råde dig til selv at lege lidt med det. Uanset hvad, garanterer jeg dig for, at Sony ZH8 kan levere et billede efter dine ønsker.

I det store hele, kommer TV’et med nogle rigtigt flotte standardindstillinger. Det handler mest om at veksle imellem dem i forhold til, hvilket indhold du ser.

Der er et hav af instillinger, som du aldrig får behov for at røre. Men jeg leger selv lidt med gruppen af ‘Klarhedsindstilligner’. (Foto: Tech Tossen)

Billedkvalitet – Film og serier

Billedkvaliteten er, sjovt nok, den bedste jeg har oplevet på et fjernsyn. Det er klart, at du som almindelig forbruger, endnu ikke har adgang til særligt meget 8K-indhold. Her kan Sony ZH8 dog opskalere lavere opløsninger, så de kommer meget tæt på 8K.

Som grundregel er det sådan, at fysiske medier – såsom BluRay – har en højere bitrate end streamingtjenester. Det betyder kort fortalt, at fysiske medier kan processere mere information på kortere tid. Oversat til dansk: bedre og skarpere billede på BluRay end via streaming.

Læs også: Amazon på vej med en Fallout TV-serie

Det skal dog overhovedet ikke stoppe dig, hvis du har mulighed for at købe Sony ZH8, men kun kan streame fra eksempelvis Netflix. Så længe du har en hurtig nok internetforbindelse, får du altså et fremragende resultat. En ting er opskaleringen, men hvis vi ser bort fra den, så understøtter mange streamingtjenester også 4K-indhold og HDR10. Kombinationen af de to er det, der gør hele forskellen for mig. For du får VIRKELIG meget ud af HDR10 – nogle gange faktisk for meget.

Farverne er klare og flotte, og jeg har brugt timevis på bare at sidde og stirre på hvad end jeg nu kunne finde af indhold i 8K og 4K. Og jeg ved godt, at det er mit job at gå i detaljer. Men af og til har jeg helt mistet handlingen i en film, fordi jeg er blevet grebet af alt muligt andet på skærmen – fordi billedet er så flot. Hvid er så hvid, at det kan skære i øjnene og sort er DYB sort. Sådan som det bør være. Her har Sony virkelig taget tesen om, at større er bedre til sig. For Sony ZH8 er et stort TV, som jeg tror leverer det bedste billede.

Sony ZH8 er et stort TV(bare se, hvor lille Xbox Series S er til venstre) og lysstyrken kan blive så høj, at det næsten blænder dig. (Foto: Tech Tossen)

Billedkvalitet – Spil

Selvfølgelig har jeg spillet konsolspil på TV’et. Sony havde ikke mulighed for at låne mig en PlayStation 5 inden testperioden på TV’et udløb – så det blev Xbox.

I mit tilfælde Xbox Series S, som bare var vildt imponerende på Sony ZH8.

Jeg har primært spillet ‘Next Gen’-titler i form af Call of Duty: Black Ops Cold War, Assassin’s Creed Valhalla, FIFA 21 og Forza Horizon 4. Og i et par dage syntes jeg ikke umiddelbart, at jeg fik det resultat, jeg forventede. Indtil jeg fandt ud af, at man lige skal rette på indstillingerne for at udnytte de 120 Hz.

Det er nemlig ikke altid, at TV’et er indstillet optimalt på hver HDMI indgang. Så jeg måtte ind i Indstillinger -> Visning af TV -> Eksterne indgange -> HDMI-signalformat -> HDMI 4. Her var TV’et indstillet til ‘Standardformat’, hvilket betyder ingen udnyttelse af noget som helst. Heldigvis er der en indstilling, som hedder ‘Forbedret format’, der åbner for 8K og 4K @ 120 Hz. Den SKAL vælges, hvis du har en ny konsol og vil udnytte den.

Læs også: LG’s OLED TV-modeller fra 2019 vil understøtte Nvidia G-Sync

Herefter var det til gengæld en helt anden oplevelse. Vi ved fra film og serier, at billedkvaliteten i sig selv er sublim. Med det forbedrede format kan du også spille ved en langt højere opdateringsfrekvens. Noget du med garanti gerne vil, hvis du spiller skydespil online.

Min eneste anke er, at HDR10 er for voldsom til nogle spil. I Assassin’s Creed Valhalla og Call of Duty: Black Ops Cold War bliver det ofte alt for mørkt indendørs og alt for lyst i andre scenarier. Nogle spil er også ret begrænsede i forhold til at ændre dine lysstyrkeindstillinger. Det betyder, at du risikerer gang på gang, at skulle kalibrere TV’et, når du skifter spil. I sidste instans slukkede jeg HDR-funktionen på konsollen og brugte de gode gammeldags indstillinger. Det er selvfølgelig ikke noget, der skal ligge TV’et til last.

Der er brugt mange timer på at spille Xbox på Sony ZH8 – og der ville være blevet brugt endnu flere, hvis jeg ikke skulle levere det tilbage. (Foto: Tech Tossen)

Lydkvalitet

Det er ikke tit, at jeg bliver imponeret over lyd – og slet ikke i en enhed til 56.000 kroner. Men det er et TV, og som sådan ikke en enhed, hvor jeg forventer nævneværdig lyd. Sony ZH8 er bare så stort, at jeg måtte fjerne mit Sonos for at få plads. Det er jeg glad for at jeg gjorde. Ellers havde jeg aldrig gennemtestet lyden i TV’et.

Fordi jeg måtte frakoble Sonos, brugte jeg Sony ZH8 til at streame musik herhjemme. Jeg forventede naturligvis en flad ‘TV-lyd’, men fik noget helt andet. Det er selvfølgelig ikke det samme, som et dedikeret højttalersystem, men så tæt på, som noget TV kan komme. Lyden er helt ren og med rigtig god bund for et fladskærmstv.

Det er også derfor, at jeg varmt kan anbefale centerhøjtalerfunktionen. Jeg har desværre ikke selv kunne teste det, men er sikker på, at Sony ZH8 vil kunne supplere de fleste lydsystemer rigtig flot.

Den endelige dom

Sony ZH8 er ikke et TV for alle. Jeg mener… Hvorfor betale 56.000 for et 8K-TV, når du først og fremmest ikke kan udnytte opløsningen helt endnu, og samtidigt kan få et rigtig flot 4K-TV til en femtedel af prisen? På den anden side, så ser du måske også Top Gear, selvom du ikke har råd til, eller behov for, en Ferrari.

Det er lidt sådan, jeg har det med den her anmeldelse.

For det er et hammerfedt TV, som de færreste køber, men mange ville elske at eje. Derfor har jeg også svært ved at sætte det op imod noget som helst andet, jeg har prøvet. Jeg må tage udgangspunkt i, at billedkvaliteten er helt sublim. Der er et hav af indstillingsmuligheder, som du egentlig ikke har brug for. Sony gør nemlig et godt stykke arbejde med deres standardkalibrerede opsætninger. Men du har muligheden, og det er vigtigt.

Dertil kommer, at du umuligt kan ødelægge billedet. Så – og dette gælder næsten alle moderne fjernsyn – hvis en medarbejder i din lokale elektronikbutik vil sælge dig en kalibrering til 500 kroner ekstra, kan du med ro i sindet takke nej.

Læs også: Anmeldelse: Sony Xperia 1 II – Perfekt til underholdning

Lyden er overraskende god og brugerfladen er nem at navigere rundt i. Der er dog stadigvæk et par steder, hvor Android TV kan blive meget bedre. Men som udgangspunkt fungerer det glimrende det meste af tiden.

Det der trækker ned for mig er, at Sony kun har valgt at installere en enkelt 8K-indgang. Det forstår jeg slet, slet ikke. Hvis jeg skulle beholde fjernsynet, og havde både Xbox Series X/S og PlayStation 5, skulle jeg konstant skifte HDMI-kabel, for at udnytte konsollernes potentiale. Det virker lidt irriterende. Hvis du betaler for et premium produkt, bør der ikke være indgået den slags kompromisser.

Jeg har valgt ikke at tage prisen med i beregningen, fordi det bare koster ekstra, at være først med den nyeste teknologi. Derfor bedømmes Sony ZH8 kun ud fra, at det er et premium produkt, der lever op til det mærkat. Det bliver ikke helt til en topkarakter, for jeg synes, at der stadigvæk kunne ønskes lidt mere – eller lidt andre valg.

Sony ZH8 får 4½ fornemme stjerner.

Sony ZH8 ender med at få Tech Tossens næsthøjeste karakter – 4½ stjerner! (Foto: Sony/Tech Tossen)
OVERBLIK OVER ANMELDELSER
Billedkvalitet
Lydkvalitet
Tilslutningsmuligheder
Brugerflade
Tidligere artikelAdobe har udgivet den sidste opdatering til Flash Player
Næste artikelSlut! Google stopper produktion af Google Home Max
Robin Eggert
Robin har flere års erfaring fra forskellige danske og internationale tech-medier. I første omgang var ekspertområderne mobiltelefoner, hovedtelefoner og elektronik, der falder ind under transportabel forbrugerelektronik. I dag har Robin blandt andet kastet sin kærlighed over gaming, men følger i bund og grund al forbrugerelektronik - fra smartphones og tablets til el-løbehjul og smart-home-gardiner.
anmeldelse-sony-zh8-naeste-generations-tvVild billedkvalitet og overraskende lydkvalitet udløser begge topkarakterer til Sony ZH8. Lidt lavere karakterer bliver det til, når vi snakker tilslutningsmuligheder og brugerflade.Sammenlagt ender Sony ZH8 på 4½ stjerner!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments