Over de sidste uger har jeg testet Sonys første 5G-smartphone, Sony Xperia 1 II. Telefonen er en sjov størrelse, der stikker lidt i alle retninger. Med flagskibshardware, en skærm i 21:9-format, jackstik til dine hovedtelefoner og et kamera til de mere seriøse fotografer, byder telefonen virkelig på noget til et hvert behov. Dertil kommer 5G, der efterhånden begynder at manifestere sig i byområderne, og blandt andet gør streaming af spil og film problemfrit. Lad os dykke ned i det:

Fordele
  • Flot skærm i 4K
  • Frontvendte stereohøjtalere
  • Qualcomm Snapdragon 865
  • 5G
  • 3,5 mm jackstik
  • Professionelt kamera
Ulemper
  • Pris
  • Skærmens maksimale lysstyrke er for lav
  • Kun 60 Hz-skærm

Design

Design er en meget subjektiv ting, og der er stor forskel på den enkeltes præferencer. Personligt er jeg en ‘jo større, des bedre’-type og netop derfor er jeg vild med designet på Sony Xperia 1 II. Telefonen er meget aflang på grund af den støre skærm på 6,5 tommer. Fordi skærmen kommer i et format, der hedder 21:9 er den det, man populært vil kalde ‘ultrawide’. Oveni den brede skærm, har Sony valgt at se bort fra skærmhak, som vi kender det fra de fleste andre producenter. I stedet er Sony Xperia 1 II udstyret med barer i top og bund, der huser højtalere, mikrofoner, sensorer og frontkamera. Alle de designvalg kombineret, giver en meget lang telefon. Jeg har sommetider refereret til telefonen, som ‘fjernbetjeningen med touchskærm’.

Læs også: Anmeldelse: JBL LIVE 300TWS – Suveræn lyd til prisen

Men jeg kan lide det aflange design og de kantede sider. Jeg er også klar over, at det ikke er for en hver. Har du eksempelvis meget små hænder, er telefonen ikke egnet til enhåndsbrug – på trods af forskellige softwaretweaks, der skal gøre dette lettere.

Både fronten og bagsiden består af Gorilla Glass 6, mens rammen er af aluminium. Det er med andre ord en klassisk ‘smartphone-sandwich’, som vi kender det fra mange andre modeller. Det fungerer rigtig fint og telefonen er generelt pæn at se på. Glasbagsiden er dog let modtagelig for fedtede fingre.

Det tredobbelte kamera er monteret i en relativt tyk kameraø. Men det er efterhånden standarden, og kigger vi på modeller, som Samsung Galaxy S20, er kameraet på Sony Xperia 1 II noget mere subtilt.

Alt i alt en lækker telefon, der føles som en topmodel.

Sony Xperia 1 II har et design, der bestemt ikke vil være for alle. Især fordi telefonen er meget aflang. Men jeg synes, den rammer helt rigtigt. (Foto: Sony)

Software

Softwaren i Sony Xperia 1 II er baseret på Android 10. Det er der i sig selv ikke noget specielt ved. Når vi går lidt dybere ned i systemet, vil de fleste gerne have en så ‘ren’ oplevelse, som muligt. Det vil sige minimal bloatware.

Hvad er bloatware?
Bloatware er alle andre apps end de nødvendige. Nogle producenter har det med at smide deres egne versioner af eksisterende apps i deres brugerflader. Det kan eksempelvis være Samsungs App Gallery eller en producents egen kalender. I værste tilfælde kan bloatware ikke afinstalleres – i det tilfælde sidder du med en masse apps, som du af den ene eller anden grund ikke har brug for. Unødvendigt.

Her synes jeg egentlig, at Sony gør et godt stykke arbejde med at holde de unødvendige programmer til et minimum. Der er primært to programmer, som du ikke finder i andre telefoner, men som er nødvendige her. Det er henholdsvis Cinema Pro til videooptagelse, og Photo Pro til fotografering.

Læs også: Sony vil lade PlayStation 5 optage stemmechat

Sony har overført en del software fra deres professionelle kameraer til Xperia 1 II, derfor kan telefonen ikke nøjes med den almindelige kamera-app.

Det eneste bloatware, der irriterer mig grænseløst, er en 3 måneders gratis Tidal, som ikke kan slettes. Jeg har Tidal og synes det er vildt irriterende med to apps, hvor den ene bare er i vejen.

Når det så er sagt, så er Sony i mål med software og styresystem. I daglig brug er telefonen hurtig og brugerfladen er flydende og problemfri.

Sony Xperia 1 II har frontvendte stereohøjtalere, som lyder glimrende. Ideelt, hvis du ikke har et headset og vil se film eller spille på telefonen. (Foto: Sony)

Funktioner

Sony Xperia 1 II kommer med en række funktioner, specifik tiltænkt denne telefon. Den første jeg vil tage fat i, er fingeraftrykslæseren, som er monteret på siden af telefonen i powerknappen. Til at starte med, syntes jeg, at det var et underligt valg. Stort set alle konkurrenterne har placeret den biometriske sikkerhed under skærmen. Så hvorfor har Sony valgt, at en telefon til mere end 8.000 kroner, skal benytte en ældre teknologi?

Men læseren fungerer spot on. Den er velplaceret, så man ikke skal rode efter den, og den reagerer med det samme. Faktisk reagerer den lidt for godt, så jeg nogle gange låser telefonen op, når jeg putter den i lommen – men det er vist det, vi kan kalde et luksusproblem.

Læs også: Sony lancerer Xperia 5 II

En anden funktion, der har til formål at gøre det lettere at bruge telefonen, er Side Sense. Telefonens sider er ganske enkelt følsomme overfor tryk og berøring. Dette skal gøre det lettere at bruge Xperia 1 II med én hånd. Jeg kan godt se idéen, men jeg fik aldrig selv funktionen til at virke optimalt. På trods af at man kan indstille Side Sense-menuer og panelernes følsomhed, kom jeg gang på gang til at udløse funktionen utilsigtet. Derfor har jeg bare slået den fra.

Har du små hænder, og formår at indstille Side Sense korrekt, kan jeg godt se muligheden for, at funktionen kan gavne. Men for mig er den i vejen.

Skærm

Sony Xperia 1 II kommer med en krystalklar 4K HDR OLED-skærm. Formatet på 21:9, fordelt over 6,5 tommer, gør telefonen selvskreven til underholdning. Det er ingen hemmelighed, at Sony er eksperter i at lave displays. Nogle af markedets bedste fjernsyn, er produceret af den japanske gigant. Derfor undrer det mig en anelse, at man ‘kun’ har valgt at gå med en opdateringsfrekvens på 60 Hz.

Igen er vi ude i et scenarie, hvor konkurrenterne benytter sig af 90- og 120 Hz-skærme. Så hvorfor har Sony valgt at nøjes med 60 Hz? Telefonen har dog fået en funktion, der reducerer bevægelsesslør – det du ellers kender som motionblur – som på en måde emulerer en højere opdateringshastighed. Men det virker som en halv løsning, hvor den ægte vare nok var at foretrække.

Læs også: Anmeldelse: ASUS ROG Zephyrus S GX502GW

Når det så er sagt, så er skærmen usandsynligt flot i de rette omgivelser. Desværre er lysstyrken ikke den højeste, hvilket kan ødelægge oplevelsen i direkte sollys.

Min konklusion må være, at du ikke umiddelbart mangler noget, når du sidder hjemme eller i offentlig transport. Du vil ikke savne højere opdateringsfrekvens, når du ser film eller spiller. Billedet er krystalklart og forfattertilstand er en fed feature. Men der er ligesom bare de små, underlige kompromisser i form af 60 Hz og lav lysstyrke, der trækker oplevelsen ned for mig – den er svær.

Forfattertilstand:
Forfattertilstand leverer en nøjagtig gengivelse af forfatterens ønskede vision via 4K-skærmen og specielt udviklet billedbehandling, der er kompatibel med farveskalaen BT.2020 og 10 bit-farve i HDR-specifikationen.

Sony Xperia 1 II ER god til underholdning. Jeg har brugt timevis på spil og film på telefonen, og det er stort set altid en god oplevelse. Men hvorfor kan skærmen ikke blive lysere og hvorfor er den kun på 60 Hz, Sony? (Foto: Sony)

Det professionelle kamera

Nu kommer vi til det, der måske er telefonens allerstørste styrke – kameraet!

Sony Xperia kommer med et tredobbelt kamerasetup, som består af et vidvinkelobjektiv på 12 megapixels, en telefotolinse på 12 megapixels og en ultravidvinkellinse på 12 megapixels. De tre objektiver bliver suppleret af en Time-Of-Flight 3D-sensor til dybde. Det fungerer rigtig fint med standard-kamera-appen, hvor det bare er ‘peg og skyd’.

Kameraet på Xperia 1 II er helt fint til standardfotografering, men det bliver rigtig godt med Photo Pro. (Foto: Sony)

Der hvor kameraet virkelig kommer til sin ret, er når man bruger Photo Pro-app’en. Her finder du nemlig software og funktioner fra Sonys Alfa-serie, som er professionelle kameraer. Her får du et hav af muligheder, hvilket transformerer telefonen om til et kamera, der kan ringe, fremfor en telefon, der kan tage billeder.

Jeg er bestemt ingen gudsbenådet fotograf, men jeg har stadig præferencer. En vigtig ting for mig, er lukkehastighed. Den afgør nemlig, hvor let, eller svært, det er, at skyde et ordentligt billede af objekter i bevægelse. Når man, som jeg, har små børn i børnehavealderen, bliver det virkelig tydeligt, når et smartphonekamera er langsomt. det er aldrig til at få et klart billede af børn, der er i konstant bevægelse. Det lykkedes dog med Sony Xperia 1 II. Her har jeg knivskarpe billeder på både trampoliner og gynger.

Jeg tør ikke bevæge mig for meget ind i den mere professionelle del af kameraet, for jeg ved simpelthen ikke nok, til at uddybe funktionerne. Men det er helt sikkert, at hvis du er ferm indenfor faget, og gerne vil have en telefon, der kan supplere dik faktiske kamera, så er det Xperia 1 II, du skal vælge.

Telefonen kommer som nævnt også med Cinema Pro, som giver en masse professionelle funktioner til videooptagelse og redigering – heriblandt 2K med 120 billeder i sekundet og intelligent vindfilter.

Gaming og ydeevne

Med den store 4K-skærm og de frontvendte højtalere, er Sony Xperia 1 II, som nævnt, oplagt til gaming. Og jeg har brugt rigtig mange timer på at spille på telefonen. Det er bare svært at vurdere, hvor ydeevnen ligger i forhold til konkurrenterne. Telefonen kommer med Snapdragon 865, som er parret med 8 GB RAM. Det falder bestemt under kategorien topmodel.

Gaming på telefonen, er i dag blevet til noget andet, som ikke kræver saft og kraft i telefonen – det kræver blot internetforbindelse. Det meste af min mobilgaming foregår via GeForce Now eller Google Stadia. I den sammenhæng kan man sige, at Sony Xperia 1 II er perfekt, med den store skærm, frontvendte højtalere og 5G.

Jeg har siddet både med og uden hovedtelefoner, og kan konkludere, at stereohøjtalerne gør deres job. Hvis du samtidig, ligesom jeg, har en holder på din controller, så telefonen kan monteres der, føles det virkelig som en lille spillekonsol i lommeformat.

Game Enhancer-funktionen understøtter blandt andet Competition Set, hvor telefonen ikke viser notifikationer. På den måde bliver du ikke forstyrret, når du spiller. Touch-responstiden er også blevet bedre, så telefonen reagerer hurtigere, hvis du ikke bruger en controller.

Igen, telefonen er oplagt til underholdning, herunder gaming. Der er masser af kraft i den til også at spille de tungeste mobilspil, og den er vandafvisende, så dine svedige hænder ikke ødelægger den. Hvis du gerne vil game på en telefon med en flot skærm i en ordentlig størrelse, så er det her, du skal stå af bussen.

Jeg har nydt at spille på Sony Xperia 1 II. Jeg vil dog mene, at en controller er et must, hvis du vil have lange gamingsessioner. (Foto: Sony)

Sony Xperia 1 II Specifikationer

Mål og vægt165.1 x 71.1 x 7.6 mm – 181 gram
Skærm6,5″ OLED
21:9-format
1644 x 3840 pixel
60 Hz
ChipsetSnapdragon 865 5G
CPUOcta-core (1×2.84 GHz Kryo 585 & 3×2.42 GHz Kryo 585 & 4×1.8 GHz Kryo 585)
GPUAdreno 650
Batteri4000 mAh
21W hurtig opladning
11W trådløs opladning
RAM8 GB
Lagerplads256 GB
KameraVidvinkel: 12 megapixel f1,7 OIS
Telefoto: 12 megapixel, f2,4 OIS
Ultravidvinkel: 12 megapixel f2,2
ToF 3D-sensor
Frontkamera: 8 megapixel f2,0
Videooptagelse4K@24/25/30/60fps HDR, 1080p@30/60/120fps
SoftwareAndroid 10
Andet5G
Stereohøjtalere
3,5 mm jackstik
WiFi 6
Dynamic Vibration System

Opkaldskvalitet

Opkaldskvaliteten er super på Sony Xperia 1 II. Jeg har ikke oplevet udfald på noget tidspunkt. Nu bor jeg selvfølgelig også i et område med god dækning og 5G. Ikke desto mindre er min stemme gået klart og tydeligt igennem og jeg har kunne høre, hvad der blev sagt i den anden ende.

SAR-værdien er dog relativt høj – 1,12 W/kg – hvilket kan oversættes til relativt dårlig antennekvalitet. Igen bor jeg i en storby, hvor der altid er signal og masser af det. Men bor du på landet, skal du måske sikre dig, at signalet er stærkt nok. Eventuelt kan du købe telefonen, afprøve den i dit område og gøre brug af dine 14 dages fortrydelsesret, hvis den viser sig at have dårlig forbindelse.

Konklusion

Sony Xperia 1 II er på mange måder en stor succes. Jeg synes, at telefonen er en af de mere interessante, jeg har testet. Ikke fordi den gør noget super nyskabende, men den gør bare det hele godt. Der er selvfølgelig stadigvæk plads til forbedringer.

Jeg forstår stadigvæk ikke, hvorfor skærmen kun er på 60 Hz og har så lav en maksimal lysstyrke. Og så forstår jeg ikke, hvorfor telefonen koster 8.500. Det er en super telefon, som rigtig mange ville elske at eje. Men alternativerne er altså til at få øje på. Samsung Galaxy S20 Plus 5G ligger omkring 1.000 kroner billigere. Både ASUS Zenfone 7 og ASUS ROG Phone 3 ligger også langt under, men tilbyder nogle af de ting, som Sony Xperia 1 II mangler.

Konklusionen må derfor være, at der er tale om en vildt lækker telefon, med få mangler, hvoraf den største er korrekt prissætning – 4 stjerner!

Tech Tossen anbefaler Sony Xperia 1 II på trods af prisen. Det er en super lækker telefon, der opfylder rigtig mange behov. (Foto: Sony/Tech Tossen)
OVERBLIK OVER ANMELDELSER
Design
Ydeevne
Skærm
Kamera
Pris
Tidligere artikelBaby Yoda kommer til Star Wars: Squadrons
Næste artikelNye spil til PlayStation Plus i november – og første til PS5
Robin Eggert
Robin har flere års erfaring fra forskellige danske og internationale tech-medier. I første omgang var ekspertområderne mobiltelefoner, hovedtelefoner og elektronik, der falder ind under transportabel forbrugerelektronik. I dag har Robin blandt andet kastet sin kærlighed over gaming, men følger i bund og grund al forbrugerelektronik - fra smartphones og tablets til el-løbehjul og smart-home-gardiner.
anmeldelse-sony-xperia-1-ii-perfekt-til-underholdningEt intelligent design og stærk ydeevne er de største forcer hos Sony Xperia 1 II. Men også skærm og kamera holder til i toppen af feltet. Desværre trækker prisen en anelse ned.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments