For en måneds tid siden ramte Sonys seneste smartphone, Sony Xperia 5 II, butikkerne. Telefonen slår sig op på at være ‘bygget til fart i et kompakt design‘. Det betyder top-specifikationer i en relativt kompakt telefon, der burde være perfekt til både hverdagsbrug, tungere opgaver, gaming og underholdning.
Læs også: Anmeldelse: Sony Xperia 1 II – Perfekt til underholdning
Velkommen til min anmeldelse af Sony Xperia 5 II.
Design
Sony Xperia 5 II minder meget om den dyrere Sony Xperia 1 II, jeg tidligere har testet. Sony har dog lavet et par ændringer, som i min verden fungerer rigtig godt. Om det er bedre eller dårligere end Xperia 1 II, det er en smagssag.
Sony Xperia 5 II måler 158 mm x 68 mm x 8 mm, hvilket gør den mere kompakt end Xperia 1 II. Dertil kommer, at Xperia 5 II vejer lidt mindre – 163 gram i forhold til 181,4 gram. Størrelsesforholdene gør, at telefonen passer rigtig fint i lommen.
Rammen på Sony Xperia 5 II er afrundet – ikke flad og kantet som den anden model. Det gør, at telefonen ligger godt i hånden ved enhåndsbrug. På højre side af telefonen finder du lydstyrkeknappen, power-knappen, der også er din fingeraftrykslæser, en kameraknap og, som noget ny, en dedikeret Google Assistent-knap. På venstre side har du kun SIM-kort-skuffen, mens du naturligvis finder en USB-C-port i bunden og et jackstik i toppen.
Læs også: Anmeldelse: Sony WH-1000XM4 – Det findes ikke bedre
Front- og bagside er beklædt med Gorilla Glass 6, og på bagsiden finder vi den aflange kameraø med det tredobbelte kamerasetup. Ligesom på Sony Xperia 1 II, har Xperia 5 II ingen notch, men barer i top og bund, der udover at huse frontkamera og sensorer, også huser mikrofon og de frontvendte stereohøjtalere. Kombineret med skærmens billedformat på 21:9, gør barerne telefonen en anelse mere aflang. Og det er helt sikkert en smagssag, om du kan lide det.
Hele herligheden har IP68-certificering, der gør telefonen vandtæt ned til halvanden meter i en halv time.
Software
Softwaren i Sony Xperia 5 II er baseret på Android 10, med en forventet opdatering til Android 11. Selve styresystemet ligger meget tæt på det, man vil kalde en ‘ren’ Android. Det betyder, at Sony ikke har fyldt telefonen med en masse apps, du ikke selv kan vælge til eller fra. Det betyder også, at brugerfladen føles lynhurtig.
Der er en lille håndfuld ‘uønskede’ apps, såsom en Tidal prøveperiode på tre måneder, Call of Duty Mobile og Sonys egen musik-app. Ingen af de tre kan afinstalleres, men de kan deaktiveres, så de ikke figurerer i dit appbibliotek. Selvom det kan være irriterende, at de SKAL være der, er det en fin løsning, at de kan deaktiveres.
Der er også de to kamera-applikationer, Cinema Pro og Photography Pro, som ikke kan slettes. Men disse tjener et formål, nemlig at tilbyde en række professionelle funktioner til kameraet. De kræver, at man sætter sig ind i dem, før man får det fulde udbytte. Men hvis du har tid og lyst, kan de gøre din telefon til et systemkamera. Derfor ser jeg dem ikke som decideret bloatware.
Hvad er bloatware?
Bloatware er alle andre apps end de nødvendige. Nogle producenter har det med at smide deres egne versioner af eksisterende apps i deres brugerflader. Det kan eksempelvis være Samsungs App Gallery eller en producents egen kalender. I værste tilfælde kan bloatware ikke afinstalleres – i det tilfælde sidder du med en masse apps, som du af den ene eller anden grund ikke har brug for. Unødvendigt.
Igen er Sony i mål med deres styresystem og software, og Xperia 5 II er en fryd at bruge.
Skærm
Sony Xperia 5 II kommer med en full HD-skærm på 6,1 tommer. Det er et lille skridt ned fra Xperia 1 II, der kommer med en 6,5-tommer 4K HDR-skærm. Til gengæld deler telefonerne billedformat – 21:9 – og så har skærmen i Xperia 5 II en opdateringshastighed på 120 Hz.
120 Hz betyder et langt mere flydende billede end 60 Hz, og til film og spil føler man, at udskiftningen af 4K til fordel for 120 Hz er det rigtige valg. I almindelig brug, vil du straks se en forskel, når du browser internettet, læser nyheder eller scroller dig igennem Facebook. Her får du bare et super flydende billede.
Læs også: Så lidt lagerplads har PlayStation 5 og Xbox Series X og S
Ligesom på den dyrere Xperia 1 II, er den maksimale lysstyrke i skærmen på Xperia 5 II en anelse lav. Det kan genere i direkte sollys, hvor det bliver svært at se indholdet på skærmen. Det er ærgerligt.
Ser vi bort fra lysstyrken, er skærmen rigtig fin. Den er ikke helt så flot som på Xperia 1 II, men opdateringsfrekvensen opvejer for det. Derudover kommer Sony Xperia 5 II med nogle af de samme funktioner, såsom fortfattertilstand, der har til formål at forbedre din oplevelse.
Forfattertilstand:
Forfattertilstand leverer en nøjagtig gengivelse af forfatterens ønskede vision via 4K-skærmen og specielt udviklet billedbehandling, der er kompatibel med farveskalaen BT.2020 og 10 bit-farve i HDR-specifikationen.
Kamera
Kameraet i Sony Xperia 5 II er meget lig det, du finder i den dyrere model. Der er tale om et tredobbelt kamerasetup, som består af et vidvinkelobjektiv på 12 megapixels, en telefotolinse på 12 megapixels og en ultravidvinkellinse på 12 megapixels. I modsætning til Xperia 1 II, har Xperia 5 II ingen Time-Of-Flight sensor.
På papiret er fraværet af Time-Of-Flight et lille skridt ned. Men i praksis vil du næppe savne den. Kameraet fungerer glimrende med standard-kamera-appen, hvor der ikke kræves de store færdigheder. Her er det bare at tage billeder.
Du kan dog få endnu mere ud af kameraet, hvis du sætter dig ind i de to professionelle kamera-apps, Cine Pro og Photo Pro. I Photo Pro-appen finder du software og funktioner fra Sonys Alfa-serie, som de facto forvandler din smartphone til et systemkamera. Jeg skal med glæde medgive, at jeg ikke er fotograf, og derfor ikke helt har kunne udnytte potentialet. Men efter at have brugt en lille times tid i appen, kunne jeg se en klar forbedring i forhold til billeder taget med standard-appen.
Cine Pro-appen har essentielt samme formål som Photo Pro. Her handler det bare om at skyde video og ikke billeder. Heller ikke her er hverken mit behov eller kunnen nok til at udnytte potentialet. En funktion jeg dog vil fremhæve, er slowmotion-video i 4K HDR med 120 billeder i sekundet. Det er altså en fed funktion! Og i følge Sony, er Xperia 5 II verdens første smartphone til at kunne netop dét.
Gaming og ydeevne
Sony Xperia 5 II er markedsført med ydeevne og gaming i fokus. Telefonen er optimeret til Call of Duty Mobile, og jeg må bare sige, at den gør et rigtig godt job. Selvom telefonen prismæssigt ligger langt under sin ‘storebror’, kommer den med fuldstændigt samme chipset, CPU og GPU, som du kan se i specifikationerne længere nede. Det gør, at Xperia 5 II intet problem har med spil af den krævende slags.
Når Sony på den måde har kombineret flagskibshardware med 120 Hz-skærm og frontvendte højtalere, har de skabt de perfekte forudsætninger for mobilgaming. Dertil kommer telefonen med 5G-understøttelse, hvilket er et plus, hvis du benytter dig af cloudgamingtjenester, som Google Stadia, GeForce Now eller Microsoft xCloud.
Jeg påstod, at Sony Xperia 1 II var perfekt til underholdning. Det mener jeg bestemt også gør sig gældende her. Det er svært at skrive noget anderledes om Sony Xperia 5 II, da de to telefoner er tæt på at være tvillinger. Men med det lidt mindre design, afrundede kanter og 120 Hz-skærm, er Xperia 5 II i min optik lidt bedre.
Sony Xperia 5 II Specifikationer
Sony Xperia 5 II | Specifikationer |
---|---|
Mål og vægt | 158 x 68 x 8 mm – 163 gram |
Skærm | 6,1″ OLED 21:9-format 1080 x 2520 pixels 120 Hz |
Chipset | Qualcomm SM8250 Snapdragon 865 (7 nm+) |
CPU | Octa-core (1×2.84 GHz Kryo 585 & 3×2.42 GHz Kryo 585 & 4×1.80 GHz Kryo 585) |
GPU | Adreno 650 |
Batteri | 4000 mAh 21W hurtig opladning 18W Oplader medfølger |
RAM | 8 GB |
Lagerplads | 128 GB |
Kamera | Vidvinkel: 12 megapixel f1,7 OIS Telefoto: 12 megapixel, f2,4 OIS Ultravidvinkel: 12 megapixel f2,2 Frontkamera: 8 megapixel f2,0 |
Videooptagelse | 4K@24/25/30/60/120fps HDR, 1080p |
Software | Android 10 |
Andet | 5G Stereohøjtalere 3,5 mm jackstik WiFi 6 Dynamic Vibration System |
Opkaldskvalitet
Det er meget fint at have en smartphone, der kan spilles på og ses film på. Men det er stadigvæk en telefon, som skal kunne ringe. Heldigvis ser Sony ud til at have gjort sig umage her. Opkaldskvaliteten er der ikke at sætte en finger på. Både indgående og udgående har fungeret efter bogen og stemmer er gået rent igennem.
Som jeg tidligere har gjort opmærksom på, så afhænger opkaldskvalitet selvfølgelig også af din dækning og abonnement – og så telefonens antennekvalitet.
Og netop på antennekvalitet ser Sony Xperia 5 II ud til at være milevidt foran Xperia 1 II. SAR-værdien på Xperia 5 II er på 0,28 W/kg. Til sammenligning ligger Xperia 1 II på 1,12 W/kg. Som tommelfingerregel, vil du have så lav en SAR-værdi, som muligt. Dette giver bedre antennekvalitet, hvilket betyder bedre dækning i sidste ende. Og her ser Sony Xperia 5 II altså ud til at ligge i den gode ende.
Konklusion
Der er ingen tvivl om, at Sony Xperia 5 II er producentens absolut bedste smartphone til dato. Den gør stort set alt rigtigt og indgår de rette kompromisser.
Du går glip af trådløs opladning, Time-Of-Flight-sensor og 4K-skærm. Men til gengæld får du 120 Hz opdateringsfrekvens, flagskibshardware og en mere tilforladelig formfaktor til langt under prisen på Sony Xperia 1 II. For at være helt præcis, er der 2.000 kroner at spare, ved at købe Sony Xperia 5 II fremfor Sony Xperia 1 II – den prisforskel har jeg svært ved at se i telefonernes ydeevne.
Du får stadig et smukt design, godt kamera, god brugerflade, stærk ydeevne og flot skærm.
Hvorfor gjorde I ikke bare det her fra starten, Sony? 4,5 stjerner!