Lenovo Yoga 9 er en bærbar i Ultrabook-klassen. Overordnet set betyder det slankt design som er spækket med power. Et kompromis, du ofte ser med denne slags bærbare PC’er, er manglen på dedikeret grafik. Det betyder ofte, at der som regel er tale om en studie/business-bærbar, du ikke kan spille på. Men faktisk er Intel så langt med deres on-board grafikkort, at fraværet af et dedikeret grafikkort, ikke nødvendigvis betyder fravær af de store spiltitler.

Læs også: Anmeldelse: Lenovo Legion 7i

Fordele
  • Design
  • 11. generations Core i7-processor
  • Intel Iris Xe Graphics G7
  • Tastatur
  • Opladning via USB-C
  • God lyd
Ulemper
  • Kun 3 USB-porte (2 x USB-C & 1 x USB A)
  • Overfølsom mus
  • Alt for voldsom genskin i skærmen
  • “Billig” Stylus Pen

Design

Designmæssigt skriger Lenovo Yoga 9 ‘Luksus’! Computeren har et lækkert slankt design, hvor der virkelig er kræset om detaljerne. Et eksempel er touchpad’en – altså den indbyggede mus. I stedet for at have en lille firkantet fordybning med to mussetaster, er det hele en del af computerens overflade. Den eneste grund til, at du kan se touchpad’en er, at Lenovo lige har valgt at tegne omridset.

Det er sådanne små detaljer, som måske ikke virker af meget, set fra et funktionelt synspunkt. Men det giver lidt ekstra til udseendet. Samtidigt er det en del af den røde tråd i designsproget. Der er ingen dikkedarer, RGB-lys eller små gimmicks. Der er til gengæld en fingeraftrykslæser, som fungerer helt fint, men som du heller ikke umiddelbart ser.

Som en lille ekstra luksus, er bagsiden af skærmen beklædt med læder – altså ægte læder! Lenovo var endda så søde at sende mig en lille guide til, hvordan jeg behandler læderet bedst. Det synes jeg personligt er super fedt! Vil vi ikke alle gerne have, at vores enheder skiller sig lidt ud? Det gør Lenovo Yoga 9!

Lenovo Yoga 9 kommer med læder på bagsiden af skærmen. Hvis det ikke er luksus, så ved jeg ikke, hvad er. (Foto: Tech Tossen)

Tastatur og mus

Vi kommer lidt tilbage til den foromtalte touchpad. For selvom den designmæssigt er lækker, så er den ikke perfekt. Jeg ved ikke om det har noget med designet at gøre, men den er super følsom. Og fordi hele overfladen er lader til at have taktil feedback, er det alt for let at trykke på musen utilsigtet.

Det bliver jeg hurtigt træt af. Det kan selvfølgelig minimeres ved at ændre nogle indstillinger. Men det er stadigvæk godt gammeldags træls. Det skal siges, at det ikke er umuligt at arbejde med, og det er måske mere en smagssag for nogle.

Læs også: Anmeldelse: Roccat Burst Pro – High-spec-mus til god pris

Når det så er sagt, så er tastaturet “blødt som smør”. Nu skriver jeg MANGE ord dagligt – hvilket betyder endnu flere anslag på mit tastatur. Derfor mærker jeg også, hvis der er en form for ubalance. Men den bedste måde at beskrive tastaturet i Lenovo Yoga 9 er, at det er flydende. Mine fingre danser mere eller mindre over tastaturet, når jeg skriver. I det store hele betyder det, at den tid jeg bruger på at skrive, minimeres drastisk. En anden positiv egenskab er, at jeg ikke oplever så mange “ghost-tryk”, som jeg frygtede. Det vil sige, at jeg ikke utilsigtet kommer til at trykke forkert, eller skrive samme bogstav to gange.

Summa summarum: musen ikke vildt god i brug, men tastaturet opvejer langt hen ad vejen for det.

Tastaturet i Lenovo Yoga 9 er sublimt! Det er virkelig dejligt at skrive på! (Foto: Tech Tossen)

Skærm

Skærmen er måske på en og samme tid et stærkt og et svagt punkt på Lenovo Yoga 9. Der er tale om en full HD-skærm der kan “foldes” 360 grader. På den måde kan den vippes om på bagsiden og bruges som tablet. Den understøtter nemlig også 10-punkts multi-touch. Og jeg hader det!

Læs også: Anmeldelse: Sony A9 MASTER Series

For hvis der er noget, som Windows ikke dur til, så er det touchskærme. Den her “allround løsning” holder ikke i praksis. For den er designet til ikke at tillade utilsigtede tryk på touchfladen, så ikoner først markeres og derefter trykkes på igen – bare så vi er helt sikkre på, at du nu også mener det. Samme fremgangsmåde benyttes også, når der ikke gøres brug af touchfladen. Det er altså noget værre juks. Enten går man all-in på den ene eller den anden løsning. Hybridløsninger er bare ikke gode.

Lenovo Yoga 9 kommer med en medfølgende Stylus Pen, som virkelig ikke gør noget for oplevelsen! (Foto: Tech Tossen)

Det er selvfølgelig et Windows-problem. Og der medfølger en stylus pen til Lenovo Yoga 9, som afhjælper lidt af touch-problemet. Samtidigt tillader den dig at skrive og tegne. Den er bare ikke særligt god! Den fungerer såmænd fint, men den føles super billig. Mere som et biprodukt af computeren end et egentligt hjælpemiddel.

Selve billedet er flot. Farverne er dybe, og under de rette omstændigheder, er den bestemt værd at nyde film på. Desværre er der alt for meget genskin. Du kender måske problemet, hvis du har direkte sollys på din skærm, og derfor ikke kan se en fløjtende fis. Sådan er det med Lenovo Yoga 9 – bare med en normal pære fra din lampe.

Som du kan se her, er der voldsomt meget genskin i skærmen på Lenovo Yoga 9. (Foto: Tech Tossen)

Specifikationer på min Lenovo Yoga 9

Lenovos specifikationer er lidt svære at finde rundt i. For på producentens egen side, har du et rimeligt godt overblik. Men så snart du køber computeren fra Elgiganten, Power, Komplett eller noget fjerde, er der en milliard valgmuligheder. Derfor lister jeg lige specifikationerne på min testenhed, så du har et referencepunkt:

Processor:Intel Core i7-1185G7
Quad-Core
CPU Core Clock: 3,0 GHz
CPU Turbo: op til 4,8 GHz
Grafikkort:On board: Intel Iris Xe Graphics G7
Tastatur:LED baggrundsbelyst
Display:14 tommer/35,5 centimeter
Fuld HD IPS 1.920 x 1.080
400 cd/m2
LED-baggrundsbelyst
Dolby Vision
10-punkt Multi-Touch
Overflade: Glare
Lager:512 GB M.2 NGFF SSD
Hukommelse:16 GB DDR4 RAM
4266 MHz
Strøm og batteri:65W strømforsyning
Li-Polymer batteri
60 Wh
4 celler
Trådløs tilslutning:WLAN 802.11 A/X
Vejledende pris:13.999 kroner

Gaming

Som jeg startede med at sige, så er Ultra Books, som regel ikke synonym med gaming. Og det ændrer Lenovo Yoga 9 ikke umiddelbart ved. For der er ikke et dedikeret grafikkort, hvilket skræmmer de fleste – hvad skal vi kalde dem – hygge-gamere væk. Og det er der god grund til! For uden dedikeret grafik, er du begrænset til hjertefri, minestryger og 7-kabale – eller sådan var det ENGANG!

Lenovo Ýoga 9 kommer med Intel Iris Xe G7, som ganske vist er indbygget grafik. Men det kan altså noget. For det tillader dig at spille en lang række spil – dog ikke på ultra grafik – uden støj eller overophedning. Og det er super fedt!

Jeg vil ikke gå alt for meget i detaljer med teknologien. Men jeg vil fortælle lidt om, hvad du kan forvente. Først og fremmest kan du ikke forvente uovertruffen grafik. Vi snakker lav til medium grafik i de mest krævende spil. Når det så er sagt, så kan du faktisk spille nogle ret vilde spil på en meget kompakt bærbar.

Læs også: Anmeldelse: HP Reverb G2 – VR i ordentlig opløsning

Ved lave indstillinger er det lykkedes mig at spille spil, som Call of Duty Modern Warfare – og Warzone – som jo må siges at være ‘blockbuster-titler’! Derudover har jeg spillet F1 2020, Empire of Sin og diverse sportsspil, som FIFA og Madden. Igen er det ikke på højeste indstillinger, men bestemt godkendt.

Det synes jeg er værd at tage med. For det betyder at du også kan redigere billeder og video. Du får således meget mere end bare end ultra bærbar hverdags-PC.

Der reklameres med “Stunning Visuals & Sound”, og måske er der noget om snakken. Computeren er i hvert fald god på rigtig mange punkter, når vi snakker underholdning! (Foto: Tech Tossen)

Den endelige dom

Jeg vil virkelig gerne elske Lenovo Yoga 9 – for det er sgu sjovere at være glad for de ting, jeg anmelder. Men jeg er der bare ikke helt! Der er en masse ting, som faktisk fungerer vildt godt. Designet er gennemtænkt, og nogenlunde veludført. Og du har en kraftig “arbejdscomputer”, som også kan spille spil.

Generelt er vi et sted, hvor du får alt det, du kunne ønske i en samlet pakke. Til gengæld er der en række graverende fejl, som bare ikke gavner nogen. Hvorfor har man valgt en “Glare-skærm”?

Jeg mener – hvem i h******* har draget nytte af genskin i skærmen? Derudover er jeg i tvivl om, hvorvidt touchskærmen bidrager til computerens funktionalitet. Personligt havde jeg fravalgt den. For Windows håndterer det ikke særligt godt. Og ja ja, så er det jo mere Windows end Lenovo. Men Lenovos ingeniører burde vide bedre. Slutteligt er det underligt, at designe en SÅ lækker bærbar, med læder og hele molevitten… og så installere en tandstik som stylus.

Lægger vi det hele sammen, så lander Lenovo Yoga 9 på 3½ stjerner.

Lenovo Yoga får 3½ stjerner i Tech Tossens test! (Foto: Tech Tossen)
OVERBLIK OVER ANMELDELSER
Design
Batteri
Tastatur
Mus
Skærm
Ydeevne
Tidligere artikelDonald Trump vil lancere nyt socialt medie
Næste artikelAnmeldelse: Sony XH95
Robin Eggert
Robin har flere års erfaring fra forskellige danske og internationale tech-medier. I første omgang var ekspertområderne mobiltelefoner, hovedtelefoner og elektronik, der falder ind under transportabel forbrugerelektronik. I dag har Robin blandt andet kastet sin kærlighed over gaming, men følger i bund og grund al forbrugerelektronik - fra smartphones og tablets til el-løbehjul og smart-home-gardiner.
anmeldelse-lenovo-yoga-9-baerbar-luksusDesign er nok computerens største force. Men der er også fornuftig batteritid og høj ydeevne. Desværre er der også en række minusser, som holder Lenovo Yoga 9 fra at få topkarakter.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments