Jeg synes ærligt talt, at hele Trump/USA/Kina/Huawei-sagaen er voldsomt ærgerlig. For inden USA satte en gedigen stopper for Huaweis samarbejde med amerikanske selskaber – såsom Google – var den kinesiske producent på regulær himmelfart. Efterfølgende har Huawei været nødsaget til at lancere telefoner uden Google, hvilket har skabt en generel frygt for at købe en af Huaweis nyeste telefoner. Men er frygten berettiget, og kan man egentlig få en hverdag til at fungere med alle det nødvendige apps på en Huawei-telefon?

Læs også: Huawei lancerer nyt trådløst headset

Det har jeg jeg tænkt mig at finde ud af, ved hjælp af sidste års flagskib – Huawei P40 Pro. Det næste stykke tid går den ind og erstatter min daglige Android-telefon. Og så er spørgsmålet jo, om jeg faktisk kan klare mig med P40 Pro. For en god ordens skyld, skal det nævnes, at jeg endnu ikke har prøvet en Huawei uden Google.

Nødvendige apps på min Huawei P40 Pro

Jeg kunne vælge at benytte en opsætningsmodel, hvor jeg bare overfører data fra min Samsung til min Huawei. I dette tilfælde vælger jeg dog at lave en slags ‘clean reset’, hvor jeg opsætter Huawei P40 Pro som en ny telefon. Og så håber jeg, at jeg har adgang til alle ‘mine’ apps. Herunder har jeg lavet en liste over de absolut vigtigste applikationer på min telefon:

 • Outlook
 • Facebook
 • Netflix
 • YouTV
 • Twitter
 • Xbox
 • PostNord
 • Discord
 • Discovery+
 • e-Boks.dk
 • Disney+
 • Formula 1
 • Instagram
 • MobilePay
 • Rejseplanen
 • Danske Bank – Mobilbank
 • DRTV
 • Viaplay
 • HBO
 • Messenger
 • Mofibo
 • NemID
 • Tidal
 • Prime Video
 • Life360
 • DBA

Udover ovenstående apps, er det også vigtigt, at Huaweis software kan koble oplysninger, som kontakter og kalender, sammen med de eksisterende apps.

Selvom MobilePay siger, at app’en ikke fungerer uden Google Play-tjenester, så kan du godt sende og modtage penge. Værre er det med andre apps, som NemID, der slet ikke fungerer på Huawei P40 Pro. (Foto: Tech Tossen)

Vi kommer skidt fra start

Det starter ærligt talt ikke super godt. Jeg bruger eSIM fra Telmore – dette kræver NemID, for at få vist en QR-kode. Normalt benytter jeg mig af NemID-app’en. Men den findes ikke til Huaweis post-Google enheder. Derfor må jeg enten tilbage til min Samsung eller ty til det klassiske nøglekort.

Læs også: Honor lancerer første smartphone siden opkøb

I virkeligheden er problemet nok ikke så stort. For først og fremmest tager det en time at aktivere nøgle-app’en på en telefon. Dernæst kan du nok ret hurtigt få adgang med dit nøglekort.

Om fraværet af NemID-app’en er et større problem, kræver lidt mere tid med telefonen at finde ud af.

AppGallery minder mig i højere grad om Apples App Store end Google Play-butikken. (Foto: Tech Tossen)

Disse apps findes i Huawei AppGallery

Jeg har valgt slavisk at gennemgå, hvilke af ‘mine’ apps, der findes i Huaweis AppGallery. Jeg vil lige slå fast, at der findes andre måder at installere applikationer. Men lige her tager jeg udgangspunkt i den ‘officielle’ metode, hvor følgende af de, for mig, vigtige apps kan downloades direkte fra Huawei AppGallery:

 • Facebook – Via Facebook, gennem AppGallery
 • Rejseplanen
 • Messenger – Via Facebook, gennem AppGallery
 • Mofibo
 • Tidal

Det er ikke umiddelbart et imponerende resultat. 5 ud af mine 26 mest brugte apps kan downloades direkte i AppGallery. Det efterlader mig altså med 21 ‘hverdagsvigtige’ applikationer, som enten ikke er tilgængelige – eller skal findes på anden vis. Læg i øvrigt mærke til, at jeg ikke har nævnt Googles apps, som Maps og Drev endnu – for dem ved jeg, at Huawei ikke må benytte officielt.

Læs også: Donald Trump vil lancere nyt socialt medie

Både Facebook og Messenger kan findes via AppGallery. Men du bliver sendt videre til Facebook.com, hvor du kan downloade de to apps til Huawei. (Foto: Tech Tossen)

Petal Search er din redning

At jeg mangler rundt regnet 80 procent af mine apps i AppGallery er ikke nødvendigvis en katastrofe. For Huawei har en løsning, der hedder Petal Search. Sådan som jeg har forstået det, så er det en søgemaskine, som kan finde apk-filer på nettet. Altså installationsfilerne til de Android-apps, som ikke findes i AppGallery.

Jeg er en smule skeptisk. For når du installerer apps på en Huawei-telefon med Petal Search, er det egentlig ligesom at Google(ironisk nok) og installere fra en ukendt tredjepart. Huawei mener dog at have styr på det. Og telefonen foretager en scanning af alle filer, der kommer ind – vi må se, hvordan det går.

Ifølge Huawei, giver Petal Search adgang til sikre appstores. Der burde altså ikke være noget galt her. (Foto: Huawei)

Disse apps kan installeres med Petal Search:

 • Outlook
 • Netflix
 • Twitter
 • Xbox
 • PostNord
 • Discord
 • Discovery+
 • Disney+
 • Formula 1
 • Instagram
 • MobilePay*
 • Viaplay
 • HBO**
 • Prime Video

Alle ovenstående apps er installeret på min Huawei P40 Pro via Petal Search, og de virker allesammen. Der er dog det forbehold, at MobilePay påstår ikke at virke, men den kan bruges til at sende penge. Desværre registrerer den bare ikke i app’en, når du modtager penge – pengene ryger ind på din konto, men står ikke under aktiviteter i MobilePay.

Læs også: Nu kan du flytte dine billeder direkte fra iCloud til Google

Derudover er HBO en rigtig dårlig oplevelse, som virker, men er lidt svær at danse med. Du kan eksempelvis ikke se, at du skriver email eller kode, når du skal logge ind. Og så fungerer app’en kun i det vertikale skærmformat – altså hvor telefonen ligger på siden.

Huawei mener, at du nemtt kan hente dine favorit-apps med Petal Search. Det er bare ikke alle apps, du kan finde, og så er det ikke lige så nemt som med Google eller Apple – men det er heller ikke svært. (Foto: Huawei)

Disse apps mangler på Huawei

Jeg forventede sådan set, at der ville mangle en del applikationer. Men indtil videre er jeg faktisk positivt overrasket over, hvor mange apps jeg har fundet – og som rent faktisk fungerer. Faktisk er det kun blevet til 7 af mine 26 foretrukne apps, som ikke kan installeres eller bruges på min Huawei P40 Pro:

 • YouTV
 • e-Boks.dk
 • Danske Bank – Mobilbank
 • DRTV
 • NemID
 • Life360
 • DBA

NemID, e-Boks og mobilbanken forventede jeg ikke ville virke, fordi der ligger en masse sikkerhed i de apps. Samme sikkerhed kan ikke stilles uden Googles tjenester. Derfor overrasker det mig egentlig også lidt, at jeg kan sende penge via MobilePay.

Jeg tænker umiddelbart også, at DR og DBA godt kunne have oppet sig lidt, og fixet en port til Huawei-enheder. Det er lidt underligt, at netop DRTV har en app, der absolut ikke fungerer uden Googles tjenester. For hvor meget sikkerhed skal der stilles, når den kan bruges anonymt og gratis af alle?

DRTV vil bare ikke virke uden Googles tjenester. (Foto: Tech Tossen)

Masser af løsninger

Med hensyn til mobilbank og e-Boks, så kan jeg sagtens benytte browser-versionerne, når jeg er på farten. Det samme gælder Google Drev, Docs og Gmail som jeg bruger meget. Mange af tingene kan endda oprettes, som genveje på startskærmen – komplet med app-ikon og det hele. På den måde er tingene stadig bare et klik væk, og hvis du gemmer dine adgangskoder i telefonen, slipper du for at taste dem ind hver gang.

Læs også: Android TV får opdatering der ligner Google TV

Jeg siger ikke, at det er optimalt, for det er det langt fra. Og Huawei har rigtig meget arbejde endnu. Men det er ikke ligesom Windows Phone, hvor du bare ikke har en pind. På den vis tror jeg stadig Huawei har en chance for at overleve udenfor Kina, men der kommer til at gå lidt tid, før de bliver hvermandseje igen.

YouTube er en Google-app og dermed ikke kompatibel med nye Huawei-enheder. Men som du kan se her, kan man let oprette en genvej til browserversionen, som for mig fungerer lige så fint. (Foto: Tech Tossen)

Jeg er positiv

I modsætning til en del af mine kære ‘kolleger’ i branchen, er jeg positiv omkring Huawei. Jeg har selvfølgelig nogle bekymringer. Jeg er blandt andet lidt spændt på at se, hvordan det kommer til at forløbe med opdateringer af de forskellige apps. Det kommer jo nok ikke til at foregå automatisk – men bliver det en kamp, hvor jeg ikke kan bruge en app indtil den opdaterede version er tilgængelig hos en tredjepart? Og vil de forskellige apps i det hele taget fortælle mig, at der er en opdatering? Det kan jeg naturligvis ikke svare på endnu – det er jo kun første dag med Huawei.

Læs også: Huawei er snart klar med en ny foldbar telefon

Jeg synes også for første gang i laaaaaang tid, at telefonen er spændende. Let’s face it, der er sjældent meget nyt under solen, når producenterne hvert år lancerer den ene efterfølger efter den anden. Selve brugeroplevelsen er oftest den samme, som året før. Selvfølgelig med små ændringer hist og her.

Med Huawei ‘post Google’ er det på en og samme tid velkendt og helt nyt. Det gør måske, at jeg synes Huawei P40 Pro er interessant i længere tid, end de almindelige Android-telefoner.

Huawei uden google føles som en helt ny slags telefon. Systemet er stadig baseret på Android, så det virker velkendt. Alligevel er den så anderledes – jeg synes den er rigtig spændende. (Foto: Tech Tossen)

Følg med i de kommende uger

Hele denne Huawei-serie har til formål at guide dig til, om en hverdag nu også fungerer, når Google ikke er en del af den. Det bliver et større projekt at dække så meget som muligt. Derfor kommer jeg til at bryde det op i flere artikler. Nogle vil, som denne, være lidt lange, mens andre vil være korte. Forhåbentligt vil de tilsammen give svar på, om Huawei stadig kan være med.

Hvis du sidder med spørgsmål, så skriv endelig en besked eller kommentar. Måske har du tænkt over noget, som jeg ikke har – så alle spørgsmål er velkomne.

Subscribe
Notify of
guest

10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kim Petersen
Kim Petersen
3 years ago

Hej, tak for den fine artikel. Kunne tænke mig at høre om det er muligt at bruge nem id appen efter den er blevet “cloned” fra det forgående system?

Esad
Esad
3 years ago
Reply to  Robin Eggert

Hej Robin

Har du prøvet at installere Google setivce på den? Det findes mange YouTuber som gøre dette.

Derefter se om det vil virke?

Luise Nielsen
Luise Nielsen
2 years ago

Halløj.
Kan man ik få installeret nemid på huawey p40 lite?? Er det bare mig der er en teknologisk klovn??
Den er jo essentiel ved køb på nettet og til betaling af regninger.
Mobilepay kan jeg heller ik bruge, det er, for at sige det mildt, skide irriterende!
På forhånd mange tak.
Luise.

Per Larsen
Per Larsen
2 years ago

Hej —- Tak for din gennemgang. Jeg har haft P30 de seneste år, og den fungerer naturligvis perfekt i alle henseender, da den er fra før bruddet med US et al. Når det kommer til P40 er sagen en anden, og betaler je for en telefon af den type— gider jeg rent ud sagt . ikke spilde tid på at finde dit og dat, der tillige kunfungerer delvist. Herudover det sikkerhedsmæssige perspektiv, som p.t. er stort. Nej — China ware er p.t. langt væk, og det er ikke særlig sandsynligt at de kommer efter det uden US i baglandet. De… Read more »

Shisal
Shisal
2 years ago

Hej Robin
Hvordan ser det ud med hensyn til NemId på P40 nu? Any good news?

Nans
Nans
2 years ago
Reply to  Robin Eggert

Jeg havde desværre ikke læst på lektien før jeg købte min huawei P40 – men jeg HAR CORONAPAS som virker – nem overførsel via phone clone.

Mobilepay virker også selvom den som Robin siger gir fejlmeddelelse.

MitID virker ikke nej 🙁

henriki
henriki
2 years ago

nu skriver du at nemid ikk virker
har du tjekket med mitid ? der findes jo ikke nøglekort, så skal man tilbage til en kodeviser, det ved jeg så ikke lige og det er en opgradering af sikkerhed!

jeg har Iphone, men det kunne ikk li poolen, her i thailand, så lånte lige min søns Nova7 for at prøve at slippe Appel for en stund 🙂
jeg kan ikke leve uden nemid og snart mit id, så må ty til en anden :-