I dag starter udrulningen af Microsofts nye styresystem, Windows 11. Men inden du begynder at glæde dig alt for tidligt, får du lige et overblik over, hvilke enheder, der først får opgradere. Det har nemlig relativt lange udsigter, før alle kompatible computere er konverteret til Windows 11.

Se også: Tech Tossen Podcast – Windows 11 Special del 1

Først i køen står alle de fabriksnye computere, som er født med det nye styresystem. Det giver i sig selv god nok mening. Dernæst får alle fabriksnye computere med Windows 10 mulighed for at opgradere til Windows 11 med det samme. Begge dele starter i dag – den 5. oktober 2021.

Men hvad så med alle os, der gerne vil opgradere en eksisterende maskine?

Ja her bliver det desværre lidt uigennemskueligt. Næste skridt er nemlig, at Microsoft kigger på hardwarekompatibilitet – altså de maskiner, som opfylder de specifikke krav til Windows 11. Der er tale om en lang række faktorer, der spiller ind på eksisterende Windows 10-computere, og som har betydning for, hvornår det nye styresystem bliver tilgængeligt på den enkelte maskine. Samme fremgangsmåde kender vi fra alle større funktionsopdateringer til Windows 10, som er kommet løbende gennem årene. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt din PC kan køre det nye Windows, kan du tjekke det med Microsofts Tilstandskontrol for pc app.

Uanset hvad, så vil Microsoft selv fortælle dig, når det er tid til at opgradere dit styresystem. Dette sker via Windows Update, som er Microsofts anbefalede opdateringsmetode. Du bør dog væbne dig med tålmodighed. Den officielle udmelding er nemlig, at man forventer, at alle kompatible enheder har fået tilbudt opgraderingen, når vi rammer midten af 2022 – altså om små ni måneder.

Andre måder at få Windows 11

Hvis du alligevel ikke kan vente, er der heldigvis andre måder at installere Windows 11 på din computer. På den måde kan du faktisk allerede i dag have opdateret din PC til det nye styresystem.

Den første – og med længder mest nørdede og risikable – mulighed, er Windows Insider Preview. Der er ikke noget fordækt i det. Men risikoen er, at du får de såkaldte betabuild-versioner af Windows 11, som med andre ord er testversioner. Dermed kan du rende ind i kompatibilitetsproblemer med forskellige programmer. Og lad os rent hypotetisk antage, at et program, du bruger til dagligt, ikke virker med et betabuild? Ja, så er det naturligvis ikke så fed en oplevelse. Jeg kører dog selv Insider Preview på alle mine maskiner, og har endnu ikke oplevet større problemer, end at ikonerne i proceslinjen ikke kunne centreres.

Har du lyst til at tilmelde dig Windows Insider Preview, har vi lavet en guide, som du kan finde her.

Der findes også en måde, hvorpå du kan få den “færdige” version af Windows 11. Det forløber lidt på samme måde, som du måske kender det fra Windows 10 – hvis du har prøvet at lave en helt frisk installation af Windows 10 på en computer.

Det foregår simpelthen ved at du downloader styresystemet direkte fra Microsoft. På den officielle hjemmeside, kan du både downloade en installationsassistent, oprette installationsmedier og downloade ISO-filer. På den måde er du sikker på at få den færdige “forbrugerversion” af Windows 11 allerede i dag.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments