Når vi snakker færdigbyggede gamingcomputere, tænker mange ofte på forhandlere, som Shark Gaming eller MM Vision. Det er ikke så tit, at vi tænker på større elektronikvarehuse og internetbutikker, som Wupti eller Komplett. Men faktisk kan netop Komplett bryste sig af at have nogle ret lækre gaming-PC’er i deres sortiment. PC’erne samler de selv fra bunden af forskellige komponenter fra deres lager – og de gør faktisk et rigtig godt stykke arbejde. Jeg har fået lov til at teste Komplett i120 Epic Gaming PC – RTX 3060 Edition, og her er min dom.

Fordele
  • Utroligt velbygget
  • RTX 3060 12GB
  • Kompatibel med Windows 11(når det udgives)
  • 3 års garanti
Ulemper
  • Mellemklasse processor

Byggekvalitet

Normalt ville jeg starte en anmeldelse ud med at snakke design. Men fordi vi snakker færdigsamlet PC af mere eller mindre selvvalgte dele, føler jeg, at det giver mest mening at kigge på, hvor gode Komplett er til at samle computerne. Fælles for alle Kompletts gamingcomputere er, at der fra forhandlerens side er valgt en grundopsætning af forskellige dele, som passer sammen. Det gør sig naturligvis også gældende for Komplett i120 Epic Gaming PC – RTX 3060 Edition. Og jeg har faktisk ikke haft indflydelse på valget af komponenter.

Læs også: Anmeldelse: HP Z27u G3 QHD Display

Hvis du som privatperson køber en PC gennem Komplett, har du mulighed for at udskifte og tilføje dele efter behag. Måske vil du have flere, eller hurtigere, RAM. Måske vil du have en ekstra lagerenhed, eller måske vil du have pumpet kabinettet med RGB-lys. Uanset hvad, kan du nemt gå ind og skifte dele eller til- og fravælge efter behag. Og du skal ikke være bange for at vælge forkert, hvis du ikke lige har styr på bundkort og processorsocket. Komplett har gjort det umuligt at sammensætte komponenter, der ikke passer sammen.

Som du kan se på billedet, er computeren samlet professionelt. Kablerne er gemt væk og alt RGB-lys i kabinet og komponenter virker perfekt. (Foto: Tech Tossen)

Tilbage til byggekvaliteten. For en af de ting, du kommer til at betale ekstra for, er at have nogle dygtige mennesker til at samle delene til en flot og funktionel PC. Og der er ingen tvivl om, at Kompletts “geeks”, som de selv kalder dem, er virkeligt dygtige. Jeg har testet en del fabriksbyggede computere fra eksempelvis Microsoft, HP og Lenovo. Og de er naturligvis solidt bygget, men ofte ret kedelige, fordi de skal holde sig til et bestemt designsprog. Hos Komplett får du fabrikskvalitet i en lækker “selvbyg”-gamercomputer. Det er noget, jeg personligt gerne vil betale ekstra for. Alle porte i kabinettet fungerer, RGB-lyset virker som det skal og kablerne er gemt godt væk, så de ikke forstyrrer bag kabinettets glasside.

Komponenter i Komplett i120 Epic Gaming PC – RTX 3060 Edition

De forskellige komponenter i Komplett i120 Epic Gaming PC – RTX 3060 Edition holder sig til en opsætning, som Komplett selv har valgt. Opsætningen er dog afhængig af, hvorvidt delene er på lager. Det er nemlig sådan, at alle dele naturligvis kan købes enkeltvis fra hjemmesiden. Et eksempel er, at min enhed er bygget i et Svive Halo-kabinet, som ikke længere findes i sortimentet. Derfor vil du i dag opleve, at der som standard er valgt et andet kabinet. Herunder kan du se en komplet oversigt over delene:

Kabinet:Svive Halo S650 Midi Tower
Bundkort:ASUS TUF Gaming B460-Pro (Wi-Fi)
Processor:Intel Core i5-10400F 2.9/4.3GHz
Processorkøling:Cooler Master Hyper H411R ARGB Black Komplett Edition
Grafikkort:Gainward GeForce RTX 3060 Ghost OC 12GB
Hukommelse:Corsair Vengeance LPX DDR4 2933MHz 16GB (2x8GB)
Lagerenhed:Western Digital Blue SN550 1TB NVMe M.2 SSD 
Strømforsyning:Corsair TX650M, 650W PSU
Andet:Windows 10 Home, 3 års garanti
Pris:13.103 kroner
Bundkortet kommer blandt andet med seks USB-porte og WiFi 6. (Foto: Tech Tossen)

Prisen ændrer sig selvfølgelig alt efter, om du udskifter til dyrere eller billigere dele, samt udbud og efterspørgsel på eksempelvis grafikkort. Og det er langt henad vejen rigtig fine dele, der bliver brugt. Personligt ville jeg gerne have haft en nyere processor og et nyere bundkort. Men der skal ikke være nogen tvivl om, at det hele spiller godt sammen, og PC’en yder, som den skal.

Ydeevne

I forhold til ydeevne, er det klart, at en Core i5-10400F-processor ikke er bygget til at trække det tungeste læs. Det kommer blandt andet til udtryk, hvis der skal redigeres og eksporteres video, hvor især indhold i 4K-opløsning tager ret lang tid at producere. Når det så er sagt, så er Komplett i120 Epic Gaming PC – RTX 3060 Edition en gamingcomputer med spil for øje. Og her ligger computeren bestemt i den gode ende. Der er selvfølgelig en række faktorer, som har indflydelse på den generelle oplevelse. Her tænker jeg blandt andet på, hvor mange programmer, der kører i baggrunden, driveropdateringer, samt valg af skærm og opløsning.

Læs også: Anmeldelse: Lenovo Legion 7i

Men på papiret er der altså ikke ret mange spil, computeren ikke kan køre – med lethed endda. Hvis vi tager et kig på den populære hjemmeside, Can You RUN it, der holder en database over de fleste PC spil, samt systemkravene hertil, opfylder Komplett i120 Epic Gaming PC – RTX 3060 Edition minimumskravene til 100 procent af spillene. Altså samtlige spil. Dertil kommer, at computeren opfylder de anbefalede specifikationer hos 99 procent af spillene.

Gainward har lavet et super lækkert grafikkort i form af RTX 3060 Ghost OC på 12GB. Kortet er en af PC’ens styrker, og æder sig let igennem langt de fleste spil. (Foto: Tech Tossen)

Én ting er dog, hvad maskinen kan på papiret – noget andet er den faktiske oplevelse. Jeg spiller selvsagt ikke ALLE spil, der er på markedet, men holder dog trit med en række af de nyeste, og mest krævende, af de såkaldte AAA-titler. Blandt andet Assassin’s Creed Valhalla, Red Dead Redemption 2 og Call of Duty Black Ops: Cold War. Og her er det i hvert fald intet problem at køre spillene på ultra-indstillinger ved høj framerate.

Dette gælder så længe vi snakker en opløsning på 1.080p – altså fuld HD. De første svaghedstegn viser sig, når vi kommer op i 4K-opløsning. Det skal understreges, at langt de fleste spil sagtens kan køres på maksimum grafik ved 4K. Der er dog nogle enkelte undtagelser, såsom Red Dead Redemption 2, der virkelig suger livet ud af mange maskiner, hvis man forsøger at spille i 4K. Mange maskiner i samme prisklasse oplever samme eller værre problemer med netop dét spil. Så det er ikke umiddelbart noget, der kan trække ned i anmeldelsen.

Tip:
Hvis din computer ikke kan køre ultra-grafik ved 4K-opløsning, så prøv 1.440p i stedet. Det lyder måske ikke af meget, men det giver et meget skarpere billede end 1.080p.

Komplett i120 Epic Gaming PC – Benchmarktest

For at gå lidt mere i detaljer med, hvad jeg mener, udsatte jeg Komplett i120 Epic Gaming PC – RTX 3060 Edition for en række benchmartests via 3DMark. 3DMark er generelt set et godt program til både benchmark- og stresstest af din gaming-PC. Det findes blandt andet i Steam, er relativt billigt og let at navigere i.

Jeg udsatte som sagt computeren for en række test, hvor den første hedder Time Spy og bruges til at teste fuld HD-gaming med DirectX 12 på gamingcomputere. Her klarer computeren sig bedre end 76 procent af alle andre computere, der har foretaget samme test. Det er ikke så dårligt i min bog.

Som du kan se på billedet, klarer Komplett i120 Epic Gaming PC – RTX 3060 Edition fuld HD-gaming med DirectX 12 bedre end 76 procent af andre gamingcomputere, der er blevet udsat for testen.

Knapt så godt ser det dog ud, når vi kigger på resultaterne for Time Spy Extreme. Denne test er designet med DirectX 12 og 4K-gaming for øje. Og her ligger Kompletts computer desværre i den tunge ende af feltet. Den klarer sig således dårligere end hele 63 procent af alle andre PC’er, der har fået foretaget samme test.

Når det kommer til 4K-gaming med DirectX 12, ligger computeren i den dårligste tredjedel.

Denne type benchmarktest skal selvfølgelig læses som en sammenligning mellem alle PC’er, der bruger 3DMark. Min test-PC fra Komplett kan således sagtens køre en masse gode spil med maksimal grafik ved 4K, selvom den er blandt den dårligste tredjedel, når det kommer til netop 4K-gaming med DirectX 12.

Dertil kommer, at RTX 30-serien understøtter DLSS. DLSS står for Deep Learning Super Sampling, og er en teknologi, der bruger deep learning og kunstig intelligens til at forbedre ydeevnen, mens den visuelle kvalitet opretholdes. Helt lavpraktisk kan DLSS booste frameraten i 4K spil på denne PC med op til 300 procent. I fuld HD ser det umiddelbart ud til, at frameraten fordobles.

Læs også: Call of Duty: Modern Warfare og Warzone får nu DLSS

Summa summarum er, at benchmarktest er en god indikator, men giver ikke et afgørende billede af, hvordan en PC yder.

Er Komplett i120 Epic Gaming PC – RTX 3060 Edition fremtidssikret?

I grove træk, så ja. Efter min overbevisning kan computeren holde 3-4 år som den er. Det betyder, at den vil kunne fortsætte med at køre de nyeste spil i den periode, men med det forbehold, at grafikken gradvist vil blive mere krævende. Dermed skal du ikke forvente at spille på ultra grafik i en eventuel 2024-version af Call of Duty.

Det absolut svageste led i maskinen er dog processoren. Det lyder måske rigtig fint med en Intel Core i5, men som med så meget andet, skal vi lidt længere ned og kigge på modelnummeret. For lige netop Core i5-10400F, som den hedder, er et kompromis. Det er en ganske udmærket processor, men den hører til i mellemklassen – i bedste fald. Så den vil kræve en udskiftning, som det første. Skifter du eventuelt til en 11. generations Core i7, som kan fås til fornuftige penge, har du forlænget computerens levetid med to år vil jeg sige.

Processorkøleren fra Cooler Master er Kompletts egen “Edition”. Med RGB-lyset passer den perfekt sammen med RAM-modulerne fra Corsair og Svive-kabinettet. Der er tænkt over detaljerne. (Foto: Tech Tossen)

Det er slet ikke nødvendigt lige nu. Men køber du en Komplett i120 Epic Gaming PC og begynder at mærke presset på processoren om et par år eller tre, så er det en let måde at give maskinen en vitaminindsprøjtning til den tid.

Alt i alt håber og tror jeg dog på, at computeren er fremtidssikret i en del år – ikke mindst takket være grafikkortet, som trods alt er en del af den eftertragtede RTX 30-serie. Sidst men ikke mindst, er maskinen klar til Windows 11, som jeg allerede har installeret på min testenhed. Og det fungerer uden problemer.

Er den pengene værd?

Herunder kan du se de individuelle priser på de forskellige komponenter i Komplett i120 Epic Gaming PC – RTX 3060 Edition. En hurtig udregner fortæller, at den samlede pris i skrivende stund ligger på 11.677 kroner. Så du betaler altså knapt 1.500 kroner mere, ved at købe computeren samlet hos Komplett.

MEN…

For de små 1.500 kroner får du altså samlet computeren af professionelle. Og jeg understreger det igen – de er vildt dygtige til det! Dernæst får du tre års garanti på maskinen. Tre års garanti er meget, når man tænker på, at denne slags elektronik bliver erstattet af nyere versioner hvert eneste år.

Læs også: Anmeldelse: HP Envy All-in-One

Og ja… Hvis du går ud og køber komponenterne enkeltvis, har du da også en form for garanti på de enkelte dele. Men den garanti bortfalder naturligvis, hvis de bliver brugt forkert. Så hvis du laver en fejl under installation af din processor, så den brænder sammen i løbet af tre måneder, er der altså bare ingen hjælp at hente. Selv hvis en af komponenterne fejler under garantien, skal du selv afmontere, pakke ned og sende skidtet til forhandleren. Mens du så venter på reparation eller erstatning, står du muligvis med en ubrugelig computer.

Jeg ved selvfølgelig ikke med dig, men jeg betaler gerne ekstra for den ekstra service. Alt på én kvittering, garanti for en velbygget PC og, hvis noget fejler, så sender jeg hele PC’en ind til reparation uden at skulle skille den fra hinanden først. Det er hver en krone værd for mig.

Den endelige dom

Jeg har ikke rigtig så meget at sætte en finger på, i forhold til Komplett i120 Epic Gaming PC – RTX 3060 Edition. Hvis jeg endelig skal komme med noget, der trækker ned, så er det den Core i5-processor. Den vil, som nævnt, have aftjent sin værnepligt som første komponent – er dermed kræve udskiftning, som det første. Når det så er sagt, så vil den være aktuel i en rum tid endnu, og til gaming trækker grafikkortet det helt tunge læs. Det er et kompromis, der er gjort for at holde prisen nede, og det er i min bog det bedste kompromis muligt i denne sammenhæng.

Jeg har stort set ikke oplevet et eneste problem med at spille ved højeste grafikindstillinger i op til 1.440p – de fleste af mine spil endda i 4K. Mere kan man ikke kræve i denne prisklasse, synes jeg.

Læs også: Anmeldelse: Microsoft Surface Studio 2

Det kan selvfølgelig altid diskuteres, hvorvidt prisen er fornuftig. Og der vil sidde nogle af mine med-nørder der ude, som selv kan bygge en flot PC og derfor gerne vil spare den omkostning. Men med det produkt, som Komplett leverer, synes jeg, at de små 1.500 kroner ekstra er en meget fair pris. Folk betaler gerne penge i butikker, som Elgiganten og Power, for ubrugelige tillægsydelser, som kalibrering af TV. Men her får du faktisk noget for dine penge.

Komplett i120 Epic Gaming PC – RTX 3060 Edition er et produkt af tårnhøj kvalitet, som opfylder langt de fleste behov, den er bygget til. Derfor får den 4½ stjerner og en klar anbefaling!

Komplett i120 Epic Gaming PC – RTX 3060 Edition er et rigtig godt produkt, som er pengene værd. Derfor får den 4½ stjerner og en anbefaling i min test. (Foto: Tech Tossen)
OVERBLIK OVER ANMELDELSER
Byggekvalitet
Pris
Hardware
Ydeevne
Tidligere artikelHer er de fulde specifikationer på Samsung Galaxy Z Flip3
Næste artikelSnake keylogger overvåger danske virksomheder
Robin Eggert
Robin har flere års erfaring fra forskellige danske og internationale tech-medier. I første omgang var ekspertområderne mobiltelefoner, hovedtelefoner og elektronik, der falder ind under transportabel forbrugerelektronik. I dag har Robin blandt andet kastet sin kærlighed over gaming, men følger i bund og grund al forbrugerelektronik - fra smartphones og tablets til el-løbehjul og smart-home-gardiner.
anmeldelse-komplett-i120-epic-gaming-pcDet er svært at teste et produkt, som kan skræddersys efter behov. Køber du en lignende PC, men udskifter blot et af komponenterne, kan din oplevelse blive en helt anden. Derfor anmelder jeg i dette tilfælde både Kompletts service og håndværk, samt oplevelsen med i120 Epic Gaming PC - RTX 3060 Edition. Kompletts nørder scorer topkarakter for deres håndværk, mens prisen er mere end fair - som forbruger vil man selvfølgelig altid gerne betale lidt mindre. Selve computeren kommer med rigtig god hardware til prisen, hvor det eneste, der bekymrer mig er processoren. Når det så er sagt, yder den rigtig godt - især ved gaming i fuld HD og 1.440p.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments