Inden vi kommer for godt i gang, skal jeg måske lige beskrive, hvilket udstyr jeg plejer at bruge, og hvad jeg arbejder med. Det er ikke, det første produkt fra HP vi har på kontoret, men det er den første eksterne skærm

Til dagligt tjener jeg mine penge på at lave videoer og tage billeder. Disse skal naturligvis redigeres, hvilket sker enten på min MacBook Pro eller min Mac Mini (M1) med tilhørende AOC skærm – til en 1.700 kroner. Bestemt ikke en prangende skærm eller farvegengivelse. Ofte sørger jeg for at gennemgå mine projekter på min MacBook Pro for at sikre mig, at jeg har ramt farverne rigtigt. Ikke optimalt.

De programmer jeg bruger, er henholdsvis Final Cut Pro og Lightroom. Disse bruger jeg på min Mac Mini, når jeg har en ekstern skærm koblet til.

Efter at have testet HP Z27u G3 i en måneds tid må jeg nok sige, at jeg har haft meget svært ved at gå tilbage. Ikke bare savner jeg skærmkvaliteten, men også de muligheder, den tilbyder.

Stilrent design

Først og fremmest må jeg sige, at jeg er vild med designet på selve skærmen og især standeren. Der medfølger en plade, der kan bruges i stedet for, hvis man foretrækker at bruge bordbeslag. Designet er dejligt neutralt og minimalistisk. Det hele føles solidt og i rigtig god kvalitet – i hvert fald sammenlignet med det, jeg ellers bruger til dagligt.

Som et kæmpe plus kan skærmen både tiltes og bevæges op og ned. Hvilket, gennem en lang arbejdsdag i forskellige stillinger, er ekstremt brugbart. 

Med i æsken kommer som sagt pladen til bordbeslag, et display port kabel, strømkabel og et USB Type-C kabel (mere om det om lidt). 

Massere af porte

Der er en lang række porte, man kan udnytte på denne skærm. Først og fremmest skal man naturligvis give billedsignalet fra computeren til skærmen, og det kan gøres på tre måder. Bag på findes der én HDMI port, to DisplayPort (en til ekstra skærm) og én USB Type-C port. Sidstnævnte kan ikke kun bruges til at sende billedsignalet, den har en lang række andre muligheder, da det er en USB Type-C DP Alt Mode – her er et link til en fin beskrivelse af, hvad man præcis kan gøre med dette. 

I grove træk fungerer porten som en multifunktionel løsning, der i mit tilfælde sendte billedsignalet samt gav mig mulighed for at bruge de hele fire USB A porte, som en forlængelse af min Mac Mini, der er meget nærig, hvad porte angår. Til sidst findes der også en ethernet port, hvilket i manges tilfælde med en MacBook uden ethernet port, giver muligheden for kablet internetforbindelse. Dette kræver naturligvis, at man bruger USB Type-C (Thunderbolt 3) forbindelsen mellem MacBook og skærm. Fantastisk hjælp.

Det skal dog nævnes, at jeg har forsøgt mig med at bruge de ekstra porte, hvilket den ene dag virkede perfekt til kablet tastatur – men den næste dag slet ikke kunne forbindes. Selv efter at slukke skærm og Mac, gad det ikke at virke. Jeg prøvede igen næste dag, og det virkede fint. Forhåbentlig et enkelstående tilfælde.

Til at navigere i menuen, hvor man blandt andet kan finde den helt rigtige farveprofil, sidder der er en knap bag på. Den bruges til at komme op/ned og fra side til side i menuen på skærmen. Grunden til at jeg overhovedet nævner den knap er, at den simpelthen skiller sig ud fra resten af skærmens ellers velbyggede konstruktion. Det er enormt svært at bruge den til at navigere, og jeg har lavet rigtig mange fejltryk. Dealbreaker? Nej, selvfølgelig ikke. Mit gæt er, at man ikke vil skulle bruge menuen meget mere end ved opsætning. Men ikke en god taktil oplevelse, det skal påpeges.

God skærmkvalitet

Nu kommer vi til det, det egentlig handler om. Skærmen er 27” med et 16:9 skærmformat. Opløsningen, der kan nedjusteres hvis ønsket, er på 2560 x 1440 ud af boksen – også kaldet Quad HD. 

Nu har jeg allerede rost skærmen i indledningen, men det er virkelig en sand fornøjelse med et værktøj, der giver de helt optimal forhold til netop kreativt arbejde med en enorm præcis farvegengivelse. Hvis du øver dig med at navigere knappen bag på, kan du så åbne for menuen, hvor du finder skærmindstillingerne. Her vil man også kunne vælge, hvilken performance mode, der skal benyttes og se specifikationerne taget i brug. Den er i øvrigt på 60Hz opdateringsfrekvens, hvilket er helt fint til den type brug, den er rettet i mod.

Du kan selvfølgelig justere på lysstyrke og andre ting, men vigtigst er det nok, at man vælger den rette farveprofil, man ønsker. Der er et hav af muligheder – heriblandt sRGB, DCI-P3 og BT.709. Hvis man vil lege med det selv, kan man justere hver enkel parameter og lave sin egen. Personligt er jeg gået med DCI-P3, da jeg arbejder med Mac. Til sidst kan det lige nævnes, at skærmen er mat, hvilket reducerer genskær betydeligt og er meget behageligt at arbejde med.

Skærmen er indstillet med et konstant nedsat blåt lys, der er gavnligt mod gener af for meget skærmbrug. På trods af dette, mærker jeg ikke, at skærmen skulle have et varmere udtryk eller vise ukorrekte farver.

Pris og konklusion

På trods af at vi er oppe i den mellemhøje prisklasse, så må jeg virkelig sige, at jeg synes, man får meget for pengene her. Byggekvaliteten og selve skærmkvaliteten står begge knivskarpt. Til omkring 3.700 kroner synes jeg virkelig, at der er meget værdi at hente med en skærm, der øger niveauet markant til det kreative arbejde – i mit tilfælde i hvert fald. Dét, krydret med gode funktioner og masser af muligheder, vil for de fleste give en forbedret oplevelse. Det er jeg ikke i tvivl om. 

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments