Den 18. februar 2021 landede NASA’s Perseverance rover på Mars’ overflade – i sig selv en imponerende bedrift. Bedriften bliver måske endnu mere imponerende, hvis man tænker på, at roveren blandt kører på en meget gammel processor. Der er tale om den såkaldte PowerPC 750 CPU fra Apple, der blev introduceret i iMac G3 tilbage i 1998, som altså nu trisser rundt for NASA på Mars, skriver Gizmodo.

Læs også: Microsoft hiver datacenter op fra havbunden

Der er selvfølgelig ikke tale om nøjagtigt den samme CPU, som sidder i den 23 år gamle iMac. Processoren i NASA’s Perseverance rover er blevet væsentligt forstærket fra dengang Apple brugte den. Dette er primært for at kunne modstå det fjendtlige miljø i rummet. RAD750, som processoren hedder hos NASA, er blevet forstærket således, at den kan modstå mellem 200.000 og 1.000.000 rad – enheder der bruges til at måle stråling. Derudover kan den klare temperaturer mellem -55 og +125 graders celsius.

The evolution of the Macintosh (and the iMac) | Computerworld
Apple iMac G3 blivera f nogen regnet for Apples redning, og startskuddet til den dominans, selskabet har haft på markedet i mange år. (Foto: Computerworld.com)

I forhold til processorkraft, lader der imidlertid ikke til at være ændringer. Det er stadigvæk en single-core-processor med cirka 6 millioner transistorer, og en clockhastighed på 233 MHz. Til sammenligning, kan Apples nye M1-chip præstere 16 milliarder transistorer og en maksimal clockhastighed på 3,2 GHz. Heldigvis har NASA ikke valgt en CPU fra Apple på grund af processorkraften.

Pålidelighed fremfor alt

Det giver egentlig god mening. Hvis du skal sende en maskine, som er langt over 2 milliarder dollars værd, til en planet, der er mere end 55 millioner kilometer væk, skal udstyret være i orden. Tilbage i 2006, da NASA sendte New Horizons-sonden ud i rummet, var det med den såkaldte Mongoose-V processor. Mongoose-V er en forstærket version af den originale PlayStations MIPS R3000 CPU. Det er altså tydeligt, at NASA foretrækker pålidelighed fremfor ydeevne og processorkraft.

Læs også: KFC lancerer spillekonsol – KFConsole

Det er imidlertid ikke første gang, at NASA benytter en gammel CPU fra Apple. RAD750-varianten findes blandt andet i cirka 100 satellitter – alle i kredsløb om jorden, og alle stadigvæk fuldt funktionelle. Du kan i øvrigt se Perseverance roverens landing på Mars herunder:

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments