Der kan ikke længere herske tvivl om, at drivhuseffekt og klimaforandringer har en direkte effekt på vores klode. Det er dog nærmest umuligt at se med det blotte øje, fra dag til dag. Ikke desto mindre ser vores planet ganske anderledes ud i dag, end den gjorde for bare 37 år siden – og den udvikling kan du nu få at se med Google Earth.

Læs også: Guide: Sådan kan du se, hvad Google ved om dig

”Klimaforandringer kan være svære at få øje på i det daglige, men nu får alle muligheden for at springe ud i stratosfæren og få et unikt indblik i, hvordan kloden har udviklet sig gennem fire årtier, både med og uden menneskelig påvirkning. På den måde kan man se planeten i en ny dimension – tid,” siger Jesper Vangkilde, kommunikationschef for Google i Danmark.

En af måderne, hvorpå du kan se, hvordan vores planet har forandret sig, er med den nye timelapse-funktion. Her har Google Earth lavet en enorm videomosaik, som består af intet mindre end 24 millioner satellitbilleder. På Timelapse-siden bliver du med det samme præsenteret for et noget skræmmende eksempel – Columbia Glacier Retreat i Alaska. Her ser du virkelig, hvad global opvarmning har at byde på.

Det handler ikke kun om smeltede gletsjere, udtørrede søer og forsvundne regnskove. Google Earth har offentliggjort mere end 800 timelapsevideoer, som er frit tilgængelige for alle. Her kan du blandt andet se udviklingen i Øresundsområdet, med København på den ene side og Malmø på den anden.

Læs også: Nu kan du flytte dine billeder direkte fra iCloud til Google

Det er interessant at se, hvordan der bare bliver fyldt mere og mere på. Øresundsbroen bliver bygget, og havnemiljøerne udvides på begge sider. Læg især mærke til Københavns Nordhavn, der starter med at være vand, men sidenhen bliver en ret stor menneskeskabt halvø.

Fakta

Timelapsevideoerne, som Google Earth har inddelt i fem kategorier – forandringer af skovområder, urban vækst, varmere temperaturer, nye energikilder og verdens sårbare skønhed – er blandt andet skabt på Googles CO2-neutrale datacentre. Google har været behjælpelig med lidt fakta om projektet, som du kan se her:

  • Se de menneskeskabte forandringer fra 1984 til 2020 i Google Earth. 
  • 800 konkrete eksempler til offentligt brug er i 2D og 3D.
  • Videomosaikken på 24 mio. billeder er på 4,4 terapixel og svarer til 530.000 videoer i 4K-opløsning (3840 x 2160 pixels).
  • Alt arbejde er udført i Googles CO2-neutrale datacentre, som matches 100 procent af vedvarende energi.
  • Google Earth giver mulighed for at gennemse 58 mio. kvadratkilometer på kloden via sattelitbilleder.

Læs også: Google: Kinesiske hackere ‘faker’ McAfee-software

Du kan læse mere om projektet via dette blogindlæg.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments