Når jeg i ny og næ anmelder legetøj, forsøger jeg så vidt muligt at sørge for, at det opfylder nogle specifikke krav. For det første skal der være en tech-vinkel på det. Jeg ville ikke få meget ud af at teste en Action Man. Dernæst skal en eventuelt medfølgende software være oversat til dansk – ellers udelukker vi jo helt automatisk de børn, der ikke taler engelsk. Og sidst men allervigtigst, så skal det være stimulerende og lærerigt. Alle de kriterier opfylder PlayShifus Orboot Dinos.

Fordele
  • Sjove opgaver for de 4-8 årige
  • Velfungerende Augmented Reality(AR)
  • Gode danskoversættelser på lyden
Ulemper
  • Mange gentagelser og repetitive opgaver
  • Tekst og grafik er ikke oversat mange steder

Hvad er Orboot Dinos?

Orboot Dinos er en af tre forskellige globusser fra PlayShifu, hvor børn kan udforske verdenen gennem AR. Kort fortalt betyder det, at du henter en app ned på din telefon eller tablet, hvorfra enhedens kamera bruges til at bringe Orboot til live på skærmen. Teknologien er på ingen måde ny – den største AR-succes er måske Pokemon Go, som de fleste af os har stiftet bekendtskab med.

Præmissen her er simpel – det skal være sjovt at lære. Den bedste måde at opnå dette er ved at kombinere læring med leg og sjov grafik. Her er PlayShifu hundredemetermestre.

Læs også: LEGO lancerer Vidiyo – En slags TikTok til et yngre publikum

Selve globussen byder på en version af vores klode, som ikke har eksisteret i MANGE år. Kontinenter er fordelt, som de var for 60 millioner år siden. Så på den vis, er den ikke beregnet til nogen form for geografisk læring om kloden i dag. Forskellige steder på globussen finder du mere eller mindre korrekt afbilledet dinosaurer. Det er dog i en tegneserie-agtig stil, hvor du ikke er i tvivl om, at målgruppen er børn.

Udover globussen finder du desuden et lille hæfte og en bunke klistermærker i kassen. Dem ser jeg mere som en lille bonus, der hurtigt bliver brugt og smidt væk.

Drevet af en app

Orboot Dinos er fuldt ud styret via app’en. Selvom globussen i sig selv er fin og sjov at have stående, så kræver det altså en smartphone eller tablet, hvor app’en er installeret, hvis du skal udnytte potentialet. App’en findes både til iOS, iPadOS og Android. Så uanset, hvilken platform du bruger, kan du også installere Orboot Dinos-app’en.

App’en findes både i App Store og, som her, i Play Butik. (Foto: Tech Tossen)

Ved førstegangsopsætningen bliver du bedt om en emailadresse. Du bliver også spurgt om du er forælder eller lærer. Herefter bliver du bedt om at indtaste dit barns alder via en ‘slider’. Det har tilsyneladende ingen indflydelse på resten af app’en. Du kan nemlig ikke ændre dit svar nogen steder.

I hovedmenuen har du fire valgmuligheder. (Foto: Tech Tossen)

Nu er du så inde i hovedmenuen. Herfra har du fire muligheder for at udforske dinosaurernes verden. Favoritten herhjemme er helt klart ‘Dinos ur-eventyr’. Det er ret beset en masse små fortællinger om en lille gut, der har det med at komme galt afsted på et museum, hvor han får ødelagt skeletter og så videre.

Læs også: Anmeldelse: LEGO Super Mario – Min nye interaktive ven

heldigvis har han et magisk ur, som lader ham rejse i tiden. Nu skal I så i fællesskab rejse tilbage i tiden for at finde de rigtige dinosaurer og reparere de ødelagte skeletter på museet. Det er voldsomt hyggeligt og fængende for det yngre publikum – og så er det med danske stemmer.

Meget af Orboot Dinos går ud på selv at udforske sin globus og de forskellige dinosaurer. Her ser du min globus gennem min telefon. (Foto: Tech Tossen)

Resten af app’ens funktioner tager umiddelbart mest udgangspunkt i, at du selv skal udforske og lære om de forskellige dinosaurer. Og der kan gå mange timer med at finde alle dinosaurer, lære at udtale deres navne og lære om højde og vægt.

Gentagelser og manglende oversættelser

Inden jeg begynder at brokke mig for meget, vil jeg lige slå fast, at de auditive oversættelser sidder i skabet. Så i forhold til ‘danske stemmer’ er der ikke noget at komme efter. Desværre er det ikke helt det samme med grafikken og skrift – primært i ‘Dinos ur-eventyr’. Og det kan jeg godt synes er lidt ærgerligt, fordi børnene får stillet en opgave og så skal gætte, hvor på skærmen, løsningen er.

“Sæt uret til Kridttiden” – Men der står ikke Kridttiden nogen steder? (Foto: Tech Tossen)

Et eksempel på manglende oversættelse kan du se herover. Spilleren bliver bedt om at dreje viseren til Kridttiden. Problemet er bare, at grafikken er engelsk, hvorfor det hurtigt bliver til gætværk for et barn mellem 4 og 8 år. Det synes jeg er lidt ærgerligt.

Derudover har jeg et andet kritikpunkt, som måske ikke er et stort problem for de mindste. Jeg synes der er lidt mange gentagelser. Og jeg taler ikke om lyden – selvom man nogle gange godt kan blive lidt træt som forælder. Jeg taler derimod om, at nogle opgaver godt kunne være lidt mere varierede.

Hvor mange gange tungere er dinosauren end bjørnen? – Det er den samme opgave til alle dinosaurer. (Foto: Tech Tossen)

Det ses blandt andet ved opgaven på billedet herover. Her har man lagt et matematisk element ind i spillet – super god idé i øvrigt. Opgaven er, at regne ud – eller gætte – hvor mange bjørne, dinosauren vejer. Jeg synes det er en super opgave. Jeg er bare ærgerlig over, at det er den samme opgave ved ALLE dinoerne. Her kunne man godt have gjort det lidt sjovere ved at tage andet end brunbjørnen i brug som enhed.

Den endelige dom over Orboot Dinos

Som udgangspunkt synes jeg, at Orboot Dinos er et rigtig fedt stykke legetøj til de mindste. Hvis du har en søn eller datter i aldersgruppen 4 til 8 år, som er fan af dinosaurer, så er det her et sikkert køb.

Læs også: Anmeldelse: Plugo Link

Der er selvfølgelig hele snakken om skærmtid – og har barnet overhovedet en telefon eller tablet til rådighed, eller skal mor og fars enheder lånes? Men skærmtid har aldrig været et problem herhjemme. Og især ikke, hvis jeg føler, at mine børn lærer noget og bliver stimuleret på den rigtige måde.

Det føler jeg, at de gør med Orboot Dinos.

Der er selvfølgelig den lille hage omkring oversættelsen på grafikken, som trækker ned. Og så synes jeg, at prisen på 449 kroner er lige i overkanten. Der mener jeg selv, at 300 ville være mere passende.

Alt i alt ender vi på 4 stjerner

Orboot Dinos får 4 stjerner i min test. (Foto: Tech Tossen)
OVERBLIK OVER ANMELDELSER
Underholdningsværdi
Læring
Oversættelser
Pris
Tidligere artikelSe hvor holdbar Microsoft Surface Duo 2 faktisk er
Næste artikelGuide: Giv Smart Home til jul
Robin Eggert
Robin har flere års erfaring fra forskellige danske og internationale tech-medier. I første omgang var ekspertområderne mobiltelefoner, hovedtelefoner og elektronik, der falder ind under transportabel forbrugerelektronik. I dag har Robin blandt andet kastet sin kærlighed over gaming, men følger i bund og grund al forbrugerelektronik - fra smartphones og tablets til el-løbehjul og smart-home-gardiner.
anmeldelse-orboot-dinosJeg synes Orboot er et sjovt koncept. Og hvad vigtigere er, så er mine børn begejstrede - og det er vel i virkeligheden dem, der er de rigtige anmeldere. Der mangler dog lidt på oversættelsen og så tillader jeg mig at mene, at prisen er en kende for høj. Det er trods alt os, som forældre, der skal betale. Ikke desto mindre er Orboot Dinos et sjovt stykke interaktivt legetøj, som fortjener 4 stjerner.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments