Hvis du har forudbestilt FIFA 21 Chanpions- eller Ultimate Edition, så er det i dag dagen, hvor du endeligt kan spille og så er min anmeldelse måske underordnet. Jeg mener… Du har jo allerede besluttet dig for at købe spillet. Har du derimod ikke har forudbestilt dette års udgave af det populære fodboldspil, og ikke ved om det er noget for dig, så kan jeg måske hjælpe lidt på vej.
Læs også: Microsoft køber Bethesda Softworks til 7,5 milliarder dollars
Jeg har spillet FIFA 21 i cirka en uge nu, og i modsætning til tidligere år, er der rent faktisk sket noget nyt – og noget gammelt. Det sidste kommer vi til lidt senere. Lad os dykke ned i det.
Gameplay
Lad os starte med det, det hele handler om, nemlig selve kampene. Her er der ikke vanvittigt meget nyt, men FIFA 20 fungerede også nogenlunde for det meste. Dog med regelmæssige dommerfejl og underlige boldfysik.
Netop de to ting ser ud til at have været en prioritet for EA Sports i dette års spil. I den første uge af mit nye liv med FIFA 21, kan jeg faktisk ikke huske at have oplevet en seriøs dommerfejl. Der er selvfølgelig heller ikke noget VAR-system til at ødelægge kampene, men stadigvæk.
Også boldfysikken er noget bedre end den har været tidligere. Hvis du spiller FIFA regelmæssigt, har du med garanti oplevet, hvordan bolden rikochetter helt ud af stadion ved en glidende takling. Eller hvordan et hovedstød virker som om, at det er udført med et fladt boldtræ. Her virker FIFA 21 bedre – især på hovedstød.
Selve styringen er, som vi kender den fra sidste års spil. Der er ingen nye tilføjelser til dødboldsituationer, straffespark, timede afslutninger eller forsvarsspil. Desværre er der heller ingen markant ændring i den kunstige intelligens hos de computerstyrede spillere.
Du kan nemlig kigge rigtig langt efter opbakning fra dine holdkammerater, hvis du forsøger dig med en glidende takling, der mislykkes. Næste mand står ikke klar til at dække af for modstanderen, men render lidt rundt som en hovedløs kylling. Hvilket bringer mig videre til målmandspositionen. Det kan gøres meget kort: kommer du på skudhold, så scorer du. Det er næsten ligemeget om din målmand hedder Alisson eller Kalle Johnsson – de står alle sammen som om, at de var Loris Karius i en Champions League-finale. Hvis du ikke forstår referencen, så synes jeg du skal kigge med her.
FIFA 21 Karriere
Et af de steder, hvor EA Sports har været mest udskældt de seneste år, er på karrieredelen. Og her går FIFA 21 både frem og tilbage, hvilket måske lyder forvirrende.
Hvis vi starter med der, hvor spillet går tilbage i tiden, skal vi kigge på den nye måde at simulere kampe – eller den gamle måde er det vel. Nu kan du nemlig foretage en interaktiv simulering af en fodboldkamp, hvor du har mulighed for at hoppe ind og ud efter behag. Det betyder kort fortalt, at du kan overtage styringen, hvis dit hold pludselig kommer i for store problemer. Dertil kommer andre muligheder, som blandt andet at foretage udskiftninger under simuleringen.
Men den måde at simulere en kamp på er faktisk mere end 10 år gammel. Den fandtes nemlig med FIFA Manager-serien, der ophørte med 2014-versionen. Det krævede ganske vist, at du havde både FIFA Manager og FIFA Football. Ikke desto mindre var muligheden der. Det skal selvfølgelig ikke tage noget fra det faktum, at det er et velkomment tiltag til en efterhånden død spildel.
Læs også: Nu kan du snart spille Xbox på din iPhone
En anden velkommen funktion, er de daglige træninger. Nu kan du selv bestemme, hvor ofte holdet træner, hviler og restituerer. Det tager selvfølgelig lidt ekstra tid at skulle spille eller simulere træningspas hver og hver anden dag. Men det åbner en ny og kærkommen funktion – nemlig træning af enkelte spillere og omskoling af position.
Det betyder kort fortalt, at du eksempelvis kan omskole en spiller fra CM til VM, hvis du pludselig for behov for det, ved at vælge det i træningssektionen. Træning og omskoling tager alt fra et par dage til mange måneder, alt efter spillerens færdigheder, potentiale og nuværende position.
Resten af karrieredelen er mere eller mindre som vi kender den.
FIFA 21 Ultimate Team
Den spildel, jeg spiller ALLERMEST, er FUT. Og her har FIFA 21 virkelig fået en overhaling. Vi starter med den mindste, men måske mest mærkbare i starten – FIFA har droppet spillerfitness. Jeg ved ikke hvor mange timer, jeg har brugt på at skifte ud, tildele fitnesskort og søge i transfermarkedet, når jeg pludselig ikke havde flere fitnesskort. Alt sammen for at undgå trætte spillere. Det er heldigvis slut nu. Spillerne er nemlig helt friske til hver kamp.
Det måske fedeste ved hele spillet, på tværs af alle spildele, er muligheden for at tilpasse din matchday i FUT. Her har du mulighed for at tilpasse dit stadion med bannere, tifo, stadiontema, sædefarver, slagsange, målsange og den sang der spilles, når dit hold præsenteres. Det giver en helt ny mulighed for at sætte dit eget præg på dit Ultimate Team.
I år har FUT også fået en co-op-funktion, hvor du nu kan spille Division Rivals og Squad Battles sammen med en ven. Jeg har spillet en del kampe med og mod venner, men har altid manglet, at det rigtig gav mening. Nu kan jeg teame op med mine venner, og rent faktisk optjene FUT-belønninger sammen – det er et kæmpe plus.
Læs også: Sammenligning: Xbox Series X vs. Xbox Series S
Volta vender tilbage
Tidligere har jeg nydt “Rejsen” i FIFA. Altså singleplayerkampagnen, hvor du starter som ungt talent og spiller dig til succes, i en filmisk spildel, der i bedste Hollywood-stil lader dig udleve drømmen som professionel fodboldspiller. Derfor var jeg også en anelse trist, da FIFA sidste år introducerede Volta i stedet.
Egentlig var Volta jo et lovende koncept, der måske kunne bringe lidt af det gode gamle FIFA Street tilbage. For mig kom det bare aldrig i mål.
I år vender Volta tilbage, og jeg må desværre erkende, at det stadigvæk ikke er i mål. Spildelen er næsten identisk med sidste års version – dog med et par tweaks her og der. Det er bare ikke nok til, at jeg kommer til at spille særligt meget. Hvis du var fan af Volta i forvejen, bliver du ikke skuffet. Det samme gælder, hvis spildelen ikke har den store betydning for, hvorfor du spiller FIFA. Du skal bare ikke forvente at blive blæst bagover.
Den endelige dom
FIFA 21 er på mange måder et FIFA, som er på vej i den rigtige retning. Karrieredelen mangler stadig det sidste, og du må forvente, at du hurtigt begynder at simulere dine træninger og kampe. Ikke desto mindre kan du bruge mange timer på det, der nok er den mest komplette manager-oplevelse i FIFA, i rigtig mange år.
At spille med eller mod venner er meget det samme. Men det får alligevel en halv stjerne mere end FIFA 20, fordi gameplayet virker så meget bedre.
FIFA Ultimate Team er det bedste nogensinde. De mange nye muligheder gør, at du kan bruge timevis på at personliggøre dit hold – dertil kommer alle kampene. Jeg føler virkelig, at dette er den bærende spildel i FIFA 21.
Det svageste led i år er igen Volta. Det er lidt bedre end sidste år, men scorer kun 2 stjerner i min bog. Det er i hvert fald ikke her, du skal finde incitament til at købe spillet.
Den endelige dom bliver 4 flotte stjerner herfra til det bedste FIFA i flere år. Husk, at hvis du køber FIFA 21 til PlayStation 4 eller Xbox One, kan spillet opgraderes gratis til de nye konsoller.