Når vi snakker forbrugerelektronik, er der nærmest ikke den ting, Sony ikke tilbyder. Producenten laver alt fra kameraer over telefoner, til smartphones og spillekonsoller. Noget Sony også laver, og som de er ret gode til, er lyd. På headphone-fronten laver de nogle af markedets bedste over-ear-hovedtelefoner. Og på højttaler-fronten laver de en lang række gode enheder – blandt andet til fest. En af disse er Sony XP700, som er en bærbar festhøjttaler med et hav af tilslutningsmuligheder. Jeg har fået lov til at teste Sony XP700, og her er min anmeldelse:
Design
Designmæssigt er du næsten ikke i tvivl om, at der er tale om et Sony-produkt. Selvom vi ser bort fra det markante logo, er der noget genkendeligt over det enkle design og det mørke farvevalg.
Fronten af Sony XP700 er dækket af et gitter, hvorigennem du nemt kan se de fem enheder, der leverer musikken – to kvadratiske basenheder på 17 centimeter, samt tre diskantenheder på 6 centimeter. Noget andet, du også finder på fronten, er de to “glorier”, eller håndtag, i top og bund. På indersiden af disse finder du de LED-lys, der skal pifte festen lidt op. Lyset er jeg som sådan ikke særligt imponeret over. Det er svagt i dagslys og så synkroniserer det ikke med musikken. Så du har bare nogle tilfældige mønstre, der blinker mens musikken spiller.
Læs også: Anmeldelse: Sony Xperia 10 III
I stående tilstand er højttaleren vippet en smule opad, for at give lyden en bedre spredning. Dertil kommer en bagudvendt diskantenhed på 5 centimeter, som skal give det, Sony kalder “omnidirectional” lyd – altså lyd i alle retninger. Om det virker, kommer vi til.
På toppen finder vi knapperne til generel styring af musik, samt Bluetooth-tilslutning. Bagpå finder vi knapper til de resterende funktioner. Her finder vi desuden et panel med indgange og styring til mikrofoner, guitar, USB og 3,5mm-jackstik.
Alt i alt er Sony XP700 ret afdæmpet i forhold til de mange andre festhøjttalere på markedet. Personligt er jeg glad for, at der ikke er lys inde ved selve enhederne. Og i virkeligheden kunne lyset i håndtagene sagtens undværes.
Specifikationer på Sony XP700
Sony er ikke helt vilde med at give fulde specifikationer på højttaleren. De specifikationer, der listes på Sonys egen hjemmeside er mildest talt mangelfulde. Men du skal ikke snydes, og kan derfor finde de “fulde” specifikationer her:
Størrelse & vægt: | 313 x 693 x 367 mm, 16,9 kg |
Højttalerenheder: | Front: 2 x 17 cm bas, 3 x 6 cm diskant Bag: 1 x 5 cm diskant |
Lydfunktioner: | Clear Audio+, DSEE, LIVE SOUND, Omnidirectional Party Sound |
Understøttede Bluetooth-codec: | SBC, AAC, LDAC |
Porte: | 3,5 mm jackstik, USB-A, mikrofonindgang, guitarindgang |
Batteri: | Internt genopladeligt |
Batteritid: | Op til 25 timer |
Beskyttelse: | IPX4 |
Strømforbrug: | 78 Watt |
Vejledende pris: | 3.800 kroner (Set til 3.299 kroner) |
Tilslutningsmuligheder
Sony XP700 kommer med et vognlæs af tilslutningsmuligheder. Den mest oplagte er naturligvis Bluetooth, som efterhånden giver sig selv. Men dertil kommer muligheden for at tilslutte op til to mikrofoner, hvis du nu får en busfuld koreanere på besøg til karaokefest. Den ene af mikrofonindgangene fungerer også som guitarindgang, hvis du skulle få lyst til at spille koncert i det fri.
I forhold til bare at fyre en fest af, med den musik vi kender, er der umiddelbart tre muligheder. Den første er at bruge førnævnte Bluetooth-tilslutning med telefon, tablet eller anden kompatibel enhed. Derudover har du mulighed for at bruge det gode, gamle jackstik til direkte kablet forbindelse. Og til sidst er der den mulighed at smide et USB-stik med MP3-filer i højttaleren. Den ene USB-indgang kan desuden bruges til opladning. Der er med andre ord rig mulighed for at afspille musik fra flere kilder, selvom mit bud er, at langt de fleste bare bruger telefonen og Bluetooth.
En tilslutningsmulighed, som jeg til er helt vild med, er Sonys “Party Connect”. Kort fortalt giver det dig mulighed for at sammenkoble op til 100 af Sonys kompatible højttalere, som så alle vil spille samme synkroniserede musik. Og ja, du kan lignende ting med eksempelvis Soundboks og JBL’s PartyBox. Men men men… Både JBL og Soundboks kræver, at de sammenkoblede enheder er identiske. Og lad os være ærlige – hvor mange af os går ud og køber 3 kæmpestore festhøjttalere til op imod 7.000 kroner stykket?
Sony giver dig mulighed for at tilslutte billigere enheder. På den måde behøver du ikke smide over 3.000 kroner, hver gang du vil udvide dit festhøjttaler-setup. Det må være et klart plus!
Disse højttalere understøtter Party Connect:
- SRS-XP700
- SRS-XP500 – 2.199 kroner
- SRS-XG500 – 2.749 kroner
- SRS-XB43 – 990 kroner
- SRS-XB33 – 849 kroner
- SRS-XB23 – 499 kroner
- Enkelte ældre XB-modeller
Lydkvalitet
I forhold til lydkvalitet, så ved Sony absolut, hvad de laver. Der er selvfølgelig tale om en festhøjttaler, hvor præmissen givetvis må være, at musikken skal være høj. Og Sony XP700 spiller overraskende højt, hvis man tager størrelsen i betragtning – den er nemlig en af de mindre festhøjttalere på markedet. Når det så er sagt, så nytter det ikke noget, at musikken er høj, hvis kvaliteten ikke følger med.
Det gør den heldigvis langt henad vejen. Specielt i det, jeg vil kalde mere “bassede produktioner”. Her tænker jeg på generel mainstream popmusik, fra kunstnere som Jason Derulo og Scarlet Pleasure, hvor der ligger en ret bastant basrytme under resten af musikken. Her er lyden som regel meget poleret og rund, uden for mange skarpe toner, der risikerer at forvrænge lydbilledet. Hvis det er den slags musik, du hører til dine fester, så kan du roligt smide penge efter en Sony XP700, som både gengiver lyden rent og HØJT her.
Træerne vokser dog ikke ind i himlen, og XP700 er bestemt ikke lige så god til mere rå musik, som eksempelvis rock. Så snart der kommer lidt kant på lyden, i form af skinger guitar eller andre mere upolerede højfrekvenstoner, kommer højttaleren desværre til kort ved høj lydstyrke. Det betyder, at diskantenhederne begynder at skratte og forvrænge, så du bliver nødt til at skrue markant ned for lyden. Det medfører så et helt andet problem, hvilket er de meget dominerende basenheder, som ved lav lydstyrke overtager lydbilledet. Dette får lysere toner til at drukne en anelse. Så hvis du er til rockmusik, er Sony XP700 ikke noget for dig.
Det sidste jeg lige vil nævne, er det her “Omnidirectional Party Sound”, som angiveligt skal sikre god lyd hele vejen rundt om højttaleren. For mig er det bare en gimmick. Det er klart, at der kommer lidt lyd bagud på grund af den bagudvendte diskantenhed. Men bas, mellemtoner og de andre diskantenheder peger altså kun i én retning. Det kan tydeligt høres, så snart du bevæger dig ud af “skudlinjen” – det er der altså ikke meget “omnidirectional” over.
Den endelige dom
Jeg vil gerne starte med de ting, der trækker ned for mig. For det første er der det ligegyldige lys. Enten skal man gøre det ordentligt, eller også skal man lade helt være – her skulle Sony have ladet være. Det tjener intet formål andet end at vække en smule irritation, fordi lyset ikke synkroniseres ordentligt med lyden. Der er selvfølgelig en app, hvorfra du kan lege lidt. Men igen er det mere en gimmick end en brugbar funktion.
Det samme gælder “Omnidirectional Party Sound”, som er mere ligegyldig marketingsjargon end brugbar funktion. Jeg havde været lige så tilfreds med højttaleren uden – måske endda mere, fordi jeg ikke ville føle, at Sony overdrev funktionaliteten af højttaleren.
Læs også: JBL lancerer PartyBox 710 & PartyBox 110
Lydbilledet lader til at være meget bygget op omkring radiovenlig popmusik, hvilket der ikke er noget galt i. Det skal man bare lige have in mente, hvis man overvejer at købe Sony XP700.
I de rigtige genrer er lyden virkeligt god ved alle lydniveauer, hvilket måske er det vigtigste. Værdi for pengene er også rigtig god, især med tanke på muligheden for at tilslutte en lang række meget billigere højttalere trådløst. Hele den pakke, sammen med det noget mere subtile design, gør Sony XP700 til et fornuftigt køb, som dog ikke kommer helt op på en topkarakter – 3½ stjerner.