FIFA 20 er endelig udkommet til PC, hvilket betyder, at Tech Tossen selvfølgelig har haft det under kærlig behandling. Jeg har været fast tilhænger af FIFA-serien siden halvfemserne, hvilket betyder tusindevis af spiltimer fordelt over mere end tyve spil. Oftest er det et frisk pust, når årets FIFA udkommer, men af og til virker det også bare som om, at EA Sports genudgiver en tidligere version. Dette er én af de gange.

FIFA 19 2.0?

Ved første opstart virker FIFA 20 som en gammel kending. Brugerfladen ligner FIFA 19, hvilket ikke er negativt. Det gør faktisk bare, at spillet er let at navigere rundt i. Jeg valgte at starte mit spil i FIFA Ultimate Team, herfra FUT, for blandt andet at udnytte de medfølgende pakker i Ultimate Edition. Igen er brugerfladen meget lig det tidligere spil, og jeg vidste instinktivt hvordan jeg skulle navigere i FUT.

Det første der springer i øjnene, er ændringen af animationerne, når man åbner sine pakker. I år udgør animationen en spillertunnel, hvor udgangspunktet ser ud til at være, at jo længere man kommer i tunnellen, des bedre udbytte får man. Når man hele vejen til banen, så har man scoret jackpot og får en klassespiller. Jeg var så heldig at få Raheem Sterling i en af mine første pakker – det har jeg inkluderet her, så I kan se den fulde animation:

I år er det tydeligt, at EA Sports har valgt at centrere FUT mere omkring onlinespil end singleplayerspil. Umiddelbart har man fjernet singleplayersæsoner og turneringer, så den eneste egentlige singleplayerdel er Squad Battles. For dem, der foretrækker at spille online, er det ikke noget problem. Men hvis man har for vane at spille sig igennem singleplayersæsoner, så føler man virkelig, at spillet er blevet begrænset. Jeg hører til blandt dem, der godt kan blive træt af dårlige tabere online, som vælger at forlade kampe inden de er færdige, eller holde unødvendigt lange pauser for at chikanere modstanderen. Derfor har jeg selv nydt at kunne forbedre mit hold ved at spille singleplayer. Det er så slut nu, hvilket jeg absolut ikke bifalder.

Resten af FUT er mere eller mindre som vi kender det, med de klassiske Byg En Trup-udfordringer og muligheden for at tilegne sig ikoner til sit hold. I år er der dog den lille tilføjelse, at man kan spille online-venskabskampe. Det er dog ikke noget, der umiddelbart gør hverken til eller fra, men muligheden er der. Alt i alt synes jeg, at FUT 20 er en lettere begrænset gengivelse af FUT 19.

VOLTA

Volta er FIFA’s nye spildel, der er centreret omkring gadefodbold og futsal. Selve spildelen minder meget om “Rejsen”, der kunne opleves i de foregående spil. Det er en historiedrevet spildel, hvor man følger sin spiller i bestræbelserne på at blive verdensmester i gadefodbold. Volta indeholder en række elementer, som man også så i Rejsen. Det inkluderer blandt andet træningspas, individuel forbedring af sin spiller og tilpasning af udseende.

Selve gameplayet er tungt, og ikke videre udfordrende. Helt ærligt synes jeg, at det er noget af det kedeligste jeg har prøvet i et FIFA-spil. Kampene er super trivielle, og man keder sig nærmest fra start til slut. For de af jer, der håbede på en form for FIFA Street, kan jeg kun komme med den nedslående nyhed, at Volta slet ikke har samme underholdningsværdi.

Det skal dog tilføjes, at spildelen kan være en kende mere underholdende, hvis man spiller med eller mod venner på samme konsol. Her har man mulighed for at vælge at spille 3, 4 eller fem mand på hvert hold. Derudover kan man vælge at spille futsal med det officielle reglement. Det hjælper lidt på oplevelsen, men kunne lige så vel have været indkorporeret i “Husets Regler”. Man behøvede ikke lave en decideret historiedrevet spildel.

I kan se lidt af min indledende Volta-oplevelse her:

Spiller- og trænerkarriere

Selvfølgelig er det stadigvæk muligt at spille karriere i FIFA 20, både som spiller eller som træner. Ligesom i FIFA 19 minder de to karrieredele meget om hinanden, med den altafgørende forskel, at man som spiller kun skal sørge for sig selv, mens man som træner har ansvaret for hele klubben.

Lad os tage fat i det, der er nyt i år. Først og fremmest har man langt mere kontrol over udseendet, både som træner og spiller. Det er et frisk pust fra de velkendte ansigter, og en kærkommen tilføjelse til FIFA. Derudover er der nu tilføjet interviews før og efter kampene, hvor man har mulighed for at påvirke moralen på holdet, og hos de enkelte spillere. Også spillersamtalerne har fået en lille opgradering. Nu kan man svare sine spillere, når man som træner eksempelvis får at vide, at en spiller vil have mere spilletid, eller synes han er det oplagte valg til en kommende kamp. Igen påvirker svarene moralen, og det tilføjer lidt ekstra dynamik til karrieredelen.

Antallet af svarmuligheder er selvfølgelig begrænset, og det føles hurtigt som en lang række gentagelser. Ikke desto mindre er det et rart værktøj til at holde ro og orden i truppen.

Selve gameplayet er taget direkte ud af FIFA 19. Der er ikke umiddelbart nogen tilvænningsperiode, for der er faktisk intet nyt under kampene. Styringen føles helt ens, med sidste års tilføjelse af timede afslutninger som genganger. Det er i og for sig fint nok, der er selvfølgelig grænser for, hvor meget man kan udvikle på fysikken, og måske var der slet ikke noget behov for at udvikle noget i år.

Jeg synes dog at boldfysikken er lidt anderledes. Om den er mere realistisk nu, det kan jeg ikke beslutte mig for. Men det er et meget lille twist, der måske kræver en smule tilvænning for nogle. Desuden er det blevet en anelse sværere at få ramt bolden rent, både ved indlæg og skud på mål. Men det er virkelig i småtingsafdelingen.

Herunder kan I se interview før og efter kampen, samt min kamp mod Chelsea.

Overordnet oplevelse

Jeg er glad for FIFA, og ville virkelig gerne elske FIFA 20. Men det gør jeg bare ikke. Nu har jeg det, og derfor erstatter det selvfølgelig FIFA 19, men jeg synes ikke det er pengene værd. Af nævneværdige tilføjelser er der kun Volta, de nye interaktionsmuligheder i karrieredelen og et par tilføjelse til “Husets Regler”, der blandt andet inkluderer et regelsæt med en magisk bold. Det er bare ikke særlig meget i et så overhyped spil som FIFA.

Hvis man på den anden side tager i betragtning, at man har fjernet spildele fra FUT, at Volta faktisk er hamrende kedeligt, og Juventus nu har fået et eller andet ukurant navn, så er jeg tilbøjelig til at sige, at FIFA 20 er en lidt dårligere version af FIFA 19. Med tanke på, hvad spillet tilbyder, så synes jeg, at det er mange penge at betale for en opdatering af spillerdatabasen. For det er nemlig præcis hvad FIFA 20 er – FIFA 19 med en opdateret database. Eller rettere sagt: det bliver det. EA Sports har nemlig endnu ikke opdateret spillerdatabasen, så de seneste transfers er med. Vi er selvfølgelig også stadigvæk i early, early access… Men alligevel – come on, EA!

Endelig dom

Det er svært at være begejstret over FIFA 20, og når jeg tager alt i betragtning, ender spillet på en karakter i midten af vores skala. Det er ikke decideret dårligt – bare dårligere end forgængeren. Og hvis man tænker på de priser, som de forskellige versioner koster, så kan man godt tillade sig at forvende mere.

FIFA 20 får 3 stjerner, hvilket gør spillet “Middelmådigt”. Derudover vælger jeg at give spillet den lidet flatterende dom: Overvurderet. FIFA er hvert år overpromoveret, og forgængeren forældes allerede tre måneder inden udgivelsen af det nye, fordi man ikke opdaterer databasen fra sommer og frem til slut september. Derfor glæder man sig det ekstra til at komme i gang med årets titel. I år kunne spillet bare ikke leve op til hypen, desværre.

OVERBLIK OVER ANMELDELSER
Singleplayer
Multiplayer
FUT
Volta
Tidligere artikelDota 2-spillere bliver udelukket frem til 2038
Næste artikelHitman 2’s sidste mission er lige på trapperne
Robin Eggert
Robin har flere års erfaring fra forskellige danske og internationale tech-medier. I første omgang var ekspertområderne mobiltelefoner, hovedtelefoner og elektronik, der falder ind under transportabel forbrugerelektronik. I dag har Robin blandt andet kastet sin kærlighed over gaming, men følger i bund og grund al forbrugerelektronik - fra smartphones og tablets til el-løbehjul og smart-home-gardiner.
anmeldelse-fifa-20-en-middelmadig-genudgivelse FIFA 20 er endelig udkommet til PC, hvilket betyder, at Tech Tossen selvfølgelig har haft det under kærlig behandling. Jeg har været fast tilhænger af FIFA-serien siden halvfemserne, hvilket betyder tusindevis af spiltimer fordelt over mere end tyve spil. Oftest er det et frisk...
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments