Man kan vel næsten kalde danske Jabra for pionerer inden for lyd. Moderselskabet, GN Audio, laver nærmest alt indenfor bærbar lyd og høreapparater. Så det er på ingen måde en søgt konklusion at kalde Jabra for eksperter inden for lyd. Mange af producentens forbrugerheadsets ligger i en prisklasse vel over 1.000 kroner, hvorfor man også kan tillade sig at forvente lidt ud over det sædvanlige. Derfor var jeg også spændt, da Jabra for nyligt lancerede Elite 3, hvilket efter Jabras standarder nærmest må kategoriseres som et budgetheadset. Headsettet koster 649 kroner, og det store spørgsmål er, om det kan leve op til Jabras høje standarder til den pris. Her er min anmeldelse af Jabra Elite 3.
Læs også: Anmeldelse: Jabra Elite 85h – Slår de dyre drenge
Design
Som det er med så mange andre producenter, kan du genkende Jabras design fra lang afstand. Det gælder bestemt også for Jabra Elite 3. Farvevalgene er meget afdæmpede, formfaktoren ligner til forveksling mange andre af Jabras headsets, og så er etuiet næsten identisk med det, der følger med væsentligt dyrere modeller – såsom Elite 85t.
Jabra bruger heller ikke de såkaldte vinger til at sætte ørepropperne i spænd, så de ikke ryger ud. Her har man simpelthen tiltro nok til den pasform, man har designet. Og med rette. For de sidder altså både behageligt og tæt – jeg har på intet tidspunkt været nervøs for at tabe ørepropperne.
Hvor Jabra Elite 3 på ydersiden ligner mange af producentens andre modeller, er historien lidt en anden i forhold til byggekvaliteten. Det er selvfølgelig rart, at headsets og ørepropper er lavet i et letvægtsmateriale. Men man kan også nå et punkt, hvor konstruktionen føles billig. Det er lidt tilfældet her. Men kan selvfølgelig ikke blæse og have mel i munden samtidigt, så til den lave pris er man nødt til at indgå nogle kompromiser.
Den fysiske kvalitet af etui og ørestykker er et af de kompromiser. Etuiet føles virkelig billigt. Det vejer nærmest ingenting, og jeg er bange for at rive plastiklåget af, når det åbnes. Blandt andet fordi det giver lidt efter. Ørestykkerne lader også til at være lavet i noget ‘billigt’ plastik. Jeg taber tit mine ørestykker, og som regel holder de til det uden ridser og hakker. Og selvom jeg endnu ikke har ødelagt mit Jabra Elite 3, er der kommet synlige hakker i plastikken på ørestykkerne.
Når alt kommer til alt, så kan du som sagt ikke få det hele for 649 kroner. Og jeg synes egentlig, at der er tale om et rigtig godt kompromis – især når lyden er som den er. Men det kommer vi til.
Opsætning og app
Opsætningen af Jabra Elite 3 er super simpel. Den foregår via Bluetooth – som alle andre trådløse headsets – og du bliver både guidet så snart du åbner æsken, samt når du starter Jabras Sound+-app. Derfor vil jeg ikke gå i dybden med det, for det virker helt upåklageligt.
Jeg vil hellere snakke lidt om førnævnte app, som efter min mening er en af de bedre til trådløse headsets på mobil og tablet. På mange af Jabras dyrere headsets har du en masse ekstra funktioner via app’en. Men fordi Elite 3 er et ‘budgetheadset’ har man naturligt nok skåret de fleste funktioner fra.
Du har ingen aktiv støjreduktion, som kan justeres, du har ingen måde at programmere de to knapper og du har ingen equalizer. Det du har, er mulighed for at opdatere, vælge stemmeassistent, tænde/slukke ‘hear through’-funktionen og vælge imellem seks forudprogrammerede equalizerindstillinger.
Det er altså ret skrabet i forhold til, hvad mange andre producenter stopper deres produkter med. Men er det i virkeligheden et kompromis, hvis lyden er af en højere standard?
Lydkvalitet
… For mange af de førnævnte producenter sælger ‘billige’ funktioner, som aktiv støjreduktion og equalizer, til en overkommelig pris. Til gengæld har de så ikke lagt sig lige så meget i selen med lydkvaliteten. Og det har Jabra!
Læs også: Anmeldelse: Jabra Elite Active 75t – God lyd til din træning
Lad mig være helt ærlig: budgettelefoner, indiespil og billige headsets er ikke noget, jeg klapper i hænderne over at få til test. Men en gang imellem er det trods alt bare en del af jobbet. Netop derfor var udsigten til at teste Jabra Elite 3 mere en pligt, der bare skulle overstås. Der må jeg blankt erkende, at Jabra tog r*ven på mig!
For hold nu op, hvor er der bare vanvittigt god lyd i det her ‘discount-headset’!
Hvis vi starter fra en ende af, så er den passive støjreduktion – altså den lyd, der holdes ude fordi propperne sidder tæt – rigtig god. Det har selvfølgelig en effekt på lyden, når du er ude i det fri eller pendler. Dernæst har Jabra formået at skabe et lydbillede, der tilgodeser de fleste genrer.
Der er dyb bas, til de numre, der kræver dette. Der er skarpe og klare diskante toner, hvor der er behov for det. Og så er der et mellemregister, som er klart defineret – det betyder altså, at du kan høre en mængde detaljer, som normalt kun, OG KUN, er forbeholdt headsets, som koster tre gange så meget. Hvis du sidder med et Jabra Elite 3, så lyt lige til Bohemian Rapsody fra Queen og hold øje med vindspillet i baggrunden. Så vil du være helt med på hvad jeg mener. Det gav mig gåsehud – på den helt rigtige måde!
Selvom lyden direkte fra fabrikken er rigtig god, så passer den naturligvis ikke perfekt til ALLE genrer. Men her har Jabra lavet en fantastisk løsning. For du har godt nok ikke en programmerbar equalizer – men de seks forudindstillinger, som Jabra disker op med i app’en, kan løse netop det problem. Du skal bare lige prøve dig frem, og så skal du nok finde den hellige gral.
Jeg er blæst bagover, og kan faktisk ikke komme med et reelt kritikpunkt til lydkvaliteten.
Den endelige dom
Den her ligger lige til højrebenet for mig.
Jabra Elite 3 koster 649 kroner. For det beløb får du et ‘plug and play’-headset, som du nærmest bare kan tage ud af æsken og bruge – uden at skulle fifle med lydindstillinger og hvad har vi ikke alt. Dertil kommer en perfekt pasform, som gør, at den passive støjreduktion overflødiggør en aktiv støjreduktion.
Headsettet kan desuden bruges i ‘mono mode’, hvilket betyder, at du kan bruge enten højre eller venstre ørestykke alene. Og så får du god opkaldskvalitet, samt op til syv timers batteri i propperne alene – dertil kommer 21 timer i etuiet.
Læs også: Anmeldelse: Jabra Elite 85t
Men den altoverskyggende faktor er den helt vanvittige lyd, som ret beset sagtens kunne koste det dobbelte. Også selvom byggekvaliteten halter lidt og du ikke får en masse ekstra funktioner. Men Elite 3 er heller ikke bygget til en aktiv livsstil eller lignende. Elite 3 er bygget til at levere god lyd, og lyden alene er mindst 1.000 kroner værd.
Det er en ‘no-brainer’ for mig. Jabra Elite 3 får 5 stjerner og en kæmpe anbefaling herfra.